Hoće li propasti 1.700 tona bh. jabuka!?

Ruska Federacija neće ukinuti zabranu izvoza jabuka iz BiH u Rusiju sve dok njeni inspektori ne daju pozitivno mišljenje, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodao je da očekuje da će posjeta ruskih fitosanitarnih inspektora uslijediti vrlo brzo.

 - Dnevno smo u komunikaciji s njima i ponudili smo im nekoliko termina za dolazak. Očekujemo njihov skoriji dolazak i sami su tražili termine – pojasnio je Šarović.

Šarović: Inspektori će obići skladišta bh. kompanija

 

Prema njegovim riječima, ruski inspektori žele se na terenu uvjeriti u kvalitet izvoznih kompanija te obići skladišne kapacitete.

 - Predstavnicima Ruske službe za kontrolu poljoprivrednih proizvoda dostavljene su informacije u vezi sa stanjem zaliha jabuka u BiH. Ukupno na zalihama trenutno imamo nešto više od 1.700 tona jabuka spremnih za izvoz u Rusiju – istakao je Šarović.

Dodao je da se bliži trenutak kada će BiH biti skinuta s liste zemalja kojima je zabranjen izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Rusija je 22. januara ponovo uvela zabranu, a sve zbog prepakiranja voća. Tokom pregleda oko 19 tona svježih jabuka iz BiH na drvenim gajbama primijećeni su tragovi prepakiranja i mijenjanja etikete. Detaljnim pregledom ustanovljeno je da su jabuke porijeklom iz Poljske.

Ali, privrednici u našoj državi zabrinuti su i s pravom se pitaju hoće li zbog neodgovornosti pojedinih izvoznika u njihovim skladištima istruhnuti više od 1.700 tona jabuka.