Hrvatska: Policija neće biti na granici, ali postojati će nove – ciljane mjere

sa

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, s kojim je u Dnevniku HRT-a razgovarala Zrinka Grancarić, rekao je da policija šest godina intenzivno radi na zaštiti vanjskih granica.

– Ono što je novo, bit će kompenzacijske mjere. Policijski službenici koji neće više biti na graničnim prijelazima već će raditi ciljane provjere na temelju rizika i kontrole na prometnicama, istaknuo je i dodao da će policija biti više vidljiva.

Božinović naglašava da ulazak u šengenski prostor nema veze s povećanim migracijama.

Povećani priliv ilegalnih migracija osjeća se i bez šengenskog prostora.

– Razgovori s Beogradom i Sarajevom su razgovori oko kojih je postignuto jedinstvo da se sa zemljama koje su kandidati ukaže na nužnost onoga što je europski standard, naglasio je.

Rekao je da je i Srbija kandidat i bilo bi dobro za nju da što prije krene u ispunjavanje uvjeta.

– Mi smo spremni pomoći i bilo bi dobro da ove države krenu dinamičnije prema europskoj budućnosti koja nema alternative za nikoga s prostora zapadnog Balkana, naglasio je.

– Što se tiče Hrvatske, mi smo štitili nacionalni interes, a s druge smo strane postizali uvjete.

Naglašava da Hrvatska želi migracijsku politiku koja je jasna i koja nikoga neće dovoditi u dvojbu. Treba pomoći ljudima koji su u nevolji, otvoriti put za legalan put u EU i šengenski prostor, smatra ministar.

– Režim koji postoji danas, postojao je i jučer i postojat će i 10. siječnja. Mi imamo s BiH sporazum o pograničnom prometu. On se provodi i nakon što Hrvatske uđe u šengenski prostor, naglasio je.

Izvor: