Hrvatska: Vjetar čupa drveće, prognozirana snažna kiša

Na cijelom području Jadrana u Hrvatskoj danas „gori“ crveni meteoalarm, pri čemu vjetar čupa stabla, počele su poplave, a najgore tek stiže jer je za drugi dio dana prognozirana snažna kiša koja će izazvati poplave, dok će orkanski vjetar čupati stabla, javljaju hrvatski mediji, kako prenosi Tanjug.

U nedjelju je stiglo najavljeno pogoršanje vremena, s kišom koja je u većem dijelu Hrvatske obilno padala, a mjestimično prouzrokovala i poplave.

Najgore je bilo u dijelu Gorskog kotara kod Delnica, gdje je zbog poplave na putu sinoć bio prekinut promet, kao i na čvoru Ravna Gora, dok je na dubrovačkom području vjetar čupao stabla.

Zbog požara na električnim stupovima koji su izbili u nevremenu tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak pojedina područja Dubrovačko-neretvanske županije ostala su bez napajanja električnom energijom, izvijestio je  Županijski centar 112 Dubrovnik.

ŽC 112 Dubrovnik također je zaprimio dojave o odronima na Jadranskoj magistrali, iščupanim stablima, slomljenim granama i oborenim stupovima zbog olujnog vjetra kiše, a sve su dojave proslijeđene nadležnim službama.

Najavljeno je jako i olujno jugo, mjestimično s orkanskim udarima, posebno u drugom dijelu dana.

Pritom će se najjači udari vjetra kretati od 90 do 145 kilometara na sat.  

Brodske linije u prekidu

Problema ima i u Splitu - Dalmacija danas javlja da se na splitskoj Rivi more počelo prelivati preko nižih dijelova obale, a na nekim mjestima se na svega nekoliko metara približilo Dioklecijanovoj palati. 

Izraženije poplave se, s obzirom na najavljeno pogoršanje nevremena krajem dana, očekuju u Istri, na riječkom području, u dalmatinskom zaleđu i na jugu Hrvatske, uz mogućnost evakuacija.

Zbog jakog, a na dubrovačkom području i olujnog juga, i dalje su u prekidu brojne brodske linije.

Jake kiše i dolazak lošeg vremena koje će biti najizraženije u noći na utorak izazivaju zabrinutost i u Sloveniji, a najveći strah izaziva mogućnost izlijevanja rijeke Drave, prenosi Hina.

Do utorka ujutro meteorolozi najavljuju i dodatnih 100 do 150 litara kiše na četvorni metar, posebno u zapadnim dijelovima zemlje gdje puše i jak vjetar, a najalarmantnija situacija moguća je na istoku zemlje uz rijeku Dravu čiji vodostaj zadnjih dana neprekidno raste.

Brži rast vodostaja Drave na granici s Austrijom i manja izlijevanja rijeke iz korita mogući su duž cijelog toka rijeke koji bi po analizi stručnjaka iz sustava hidrocentrala na Dravi mogao dostići i 1.900 kubičnih metara u sekundi, što bi izazvalo poplave i ugrozilo više stotina objekata.

Povećanje vodostaja Drave u Sloveniji

Zapovjednik mariborske civilne zaštite Aleš Ciringer izjavio je za list Večer da su njegovi ljudi u stanju pripravnosti, ali da ne očekuju veću katastrofu, no da u zalihama već imaju pripremljene vreće pijeska za nasipe.

Zbog povećanja vodostaja Drave koja iz Austrije u Sloveniju ulazi kod Dravograda aktiviran je i stožer civilne zaštite u tom gradu, gdje se još sjećaju katastrofalnog izlijevanja Drave iz početka studenoga 2012., kad su štete bile procijenjene na više stotina milijuna eura.

Tada je u Sloveniji kod Markovaca bio izmjeren i rekordni protok Drave od 2.600 kubičnih metara na sekundu, za tristo kubika veći od prijašnjeg rekorda iz 1965. godine.

Ako bi se ponovili ti rekordni protoci i visok vodostaj rijeke, ugroženi bi bili neki objekti u okolici Maribora i Ptuja, prenose mediji.