IDIL izveo novi napad hemijskim oružjem u Mosulu, povrijeđeno šest iračkih vojnika

Home

IDIL izveo novi napad hemijskim oružjem u Mosulu, povrijeđeno šest iračkih vojnika


Ovo je drugi put u svega nekoliko dana da IDIL koristi hemijsko oružije kako bi odbio napad vladinih snaga u Mosulu. Novi napad se dogodio u oslobođenom dijelu Mosula odakle federalna policija i snage za brzi odgovor napreduju prema starom dijelu grada, koji je još uvijek pod kontrolom terorista.

Glasnogovornik Komande za zajedničke operacije u Iraku, Yahya Rasool, rekao je za AP da šest vojnika ima problema s disanjem. Oni su smješteni u terensku bolnicu, a u toku je istraga kako bi se ustanovilo o kakvom tipu hemijskog oružja je riječ.

U međuvremenu je novinska agencija AhlulBayt objavila da su projektili napunjeni hlorinom te ih ispalila na naselje al-Abar. Projektili su navodno ispaljeni iz distrikata Urouba i Bab Jadid.

Oko 400.000 civila se nalazi na području koje još uvijek kontrolišu ekstremisti. Iračke snage polako napreduju oslobađajući ostatak grada od terorista. Prvobitna operacija za oslobođenje drugog najvećeg iračkog grada je počela prije šest mjeseci, a dosad je oslobođen istočni dio. Žestoke borbe na zapadu se nastavljaju, a uske ulice usporavaju napredak iračkih snaga. Iako koalicijske snage napreduju, broj civilnih žrtava se povećava.
 
 
(Izvor: Klix.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 17/04/2017 - 07:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top