Večeras inauguracija Macrona u Elizejskoj palati, počinje drugi petogodišnji mandat

asd

Francuski predsjednik Emanuel Macron bit će danas inauguriran za svoj drugi predsjednički mandat nakon što je na izborima održanim u aprilu pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen. Na dužnost će zvanično stupiti 13. maja.

Događaj inauguracije počet će večeras u 21:00 sati u Elizejskoj palati, a označit će početak još jednog petogodišnjeg mandata Emanuela Macrona koji je obilježen domaćim i međunarodnim izazovima.

Macron se nakon izbora suočava sa nemogućnošću da implementira sve ono što je obećao biračima još 2017. godine, posebno sada kada se Evropa suočava sa izazovima krize u Ukrajini na koju je Rusija izvršila invaziju.

Šef Ustavnog vijeća Laurent Fabius, pročitat će večeras izjavu potvrđujući Macronovu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim 24. aprila kada je on sa ukupno 58,55 posto glasova pobijedio desničarku Marine Le Pen.

Nakon toga Macron bi trebao održati govor u Elizejskoj palati koji je tradicionalan dio ceremonije i uglavnom se bavi budućnošću zemlje. Ovo je tradicija još od srednjeg vijeka kada će iz Memorijalnog vojnog kompleksa pucnjavom iz topova biti obilježen izbor predsjednika republike.

Emanuel Macron prvi je francuski predsjednik u posljednjih 20 godina koji je izborio drugi mandat.

Foto: Twitter