Institucije BiH nemaju identične podatke: Koliko je bh. državljana zarobljeno u Siriji!?

Mektić tvrdi da ih je 260, članovi Predsjedništva imaju drugačije podatke
Text

Turska je sinoć objavila da je deportirala jednog njemačkog i jednog američkog državljanina, pripadnike Islamske države (IS), čime je počela program deportacije džihadista u matične zemlje.

Tako godinama

Ankara je objavila da je zarobila 287 ISIL-ovaca na sjeveroistoku Sirije, a otprije drži stotine osoba osumnjičenih za pripadnost ovoj terorističkoj grupi. Vlast u Ankari, koja je prije mjesec otpočela ofanzivu u Siriji, vjeruje da evropske zemlje presporo vraćaju svoje državljane koji su ratovali na Bliskom istoku.

Kada je u pitanju naša zemlja, bh. institucije uopće nemaju tačne podatke koliko je državljana zarobljeno u Siriji, a ratovali su za Islamsku državu.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić jučer je poručio da je BiH spremna da preuzme svojih 260 državljana.

No, nije precizirao kada ni kako i na osnovu čega iznosi takve podatke.

Pogotovo što su iz Predsjedništva BiH prošle sedmice javnost obavijestili o broju bh. ISIL-ovaca, ali su dali različite podatke. U jednoj reakciji je rečeno da se radi od 350 državljana, a u drugoj manje od 100.

I stručnjaci iz oblasti terorizma pozivaju se na različite podatke i barataju cifrom manje od 300 bh. državljana. Tako je već godinama. No, kada su u pitanju žene i djeca, njihov broj je također veći od 150. Samo u Siriji, prema podacima sigurnosnih agencija, nalazi se više od 50 djece.

Trogodišnje dijete

Do sada je u BiH deportiran samo Ibro Ćufurovć iz Velike Kladuše. Njemu se već sudi u Sudu BiH za pripadnost ISIL-u.

Prošli mjesec u našu zemlju su trebala stići devetorica ISIL- ovaca i trogodišnje dijete. Ali, deportacija je zaustavljena zbog napada Turske na kurdske položaje.

Policijsme agencije u BiH i dalje nemaju tačnu naznaku kada će i hoće li početi deportacija bh. ISIL-ovaca.