IPI: Ugrožena sloboda medija u SAD-u

Američki mediji se suočavaju sa ozbiljnim izazovima po slobodu medija pri čemu je novinsko izvještavanje, između ostalog, potkopano napadima, hapšenjima i ograničenjem objavljivanja informacija od javnog značaja, saopštio je Međunarodni institut za medije, sa sjedištem u Beču.

Na osnovu zajedničkog izvještaja sačinjenog po završetku prve međunarodne misije o slobodi medija, Međunarodni institut za medije (International Press Institute - IPI) navodi da napadi američkog predsjednika Donalda Trumpa na medije, putem Twittera i na konferencijama za novinare, pogoršavaju već postojeće neprijateljsko okruženje za novinare u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Otvoreno i agresivno optužujući novinare i medije za laži i 'lažne vijesti', sadašnja američka administracija riskira da potkopa Prvi amandman i stvori kulturu zastrašivanja i neprijateljstva u kojoj su novinari manje sigurni", navodi se u saopštenju IPI-ja, prenosi Tanjug.

Prijetnje po medije

Misija na osnovu koje je sačinjen izvještaj provedena je u SAD-u u januaru ove godine, godinu dana nakon Trumpove inauguracije, ali se u izvještaju identificiraju prijetnje po medije i prije nego što je Trump došao na vlast.

Mnoge od ovih prijetnji su, navodi se, bile prisutne i za vrijeme administracije Trumpovog prethodnika, Baracka Obame koji je, koristeći Akt o špijunaži iz 1917. godine, zabilježio rekordan broj krivičnih gonjenja uzbunjivača.

"Druge prijetnje po slobodu medija u SAD-u obuhvataju propuste policajaca da priznaju prava novinara na slobodno izvještavanje o događajima od javnog značaja, pri čemu se novinari hapse i čak napadaju na lokalnim i državnom nivou dok izvještavaju o protestima", navodi IPI.

U saopćenju se, među prijetnjama po novinare u SAD-u, navodi i učestalost zaustavljanja na granicama i pretraživanja novinarskih sredstava za rad, pri čemu dolazi i do pritvaranja novinara ili im je čak uskraćen ulazak u SAD.

Uz to, dodaje se, ograničena je i sloboda korištenja informacionog sistema, što sprečava objavljivanje informacija od javnog značaja.

IPI se pridružio misiji slobode medija 2018, a misiju su predvodili Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i IFEX, kao i organizacije ARTICLE 19, Indeks cenzure i Reporteri bez granica, napominje se u saopćenju.