Iračka vojska oslobodila Tal Afar, još jedan poraz terorista IDIL-a

Home

Iračka vojska oslobodila Tal Afar, još jedan poraz terorista IDIL-a


Iračka vojska je danas objavila da je zauzela centar grada Tal Afar, gdje se nalazi tvrđava iz osmanskog perioda, jednog od posljednjih uporišta terorističke grupe Islamska država (IDIL) u Iraku.

"Antiterorističke jedinice su oslobodile četvrti Citadele u Tal Afaru. Podigli su iračku zastavu na njoj", rekao je general Abdelamir Jaralah, šef vojnih operacija u Tal Afaru.

Poslije tog napredovanja policija i antiterorističke jedinice su objavile da je njihova misija ispunjena. Jaralah je rekao da su snage na zapadnom i južnom frontu "završile svoju misiju u Tal Afaru".

Navedeno je da se borbe nastavljaju u području Al-Ajadiea, na sjeveru Tal Afara, i okolini gdje još postoje džepovi otpora.

Taj grad prethodnih nedelja bio meta iračkih i koalicionih aviona. 

Iračani su danas zauzeli brojne četvrti Tal Afara.

Tal Afar, grad koji je prije dolaska Islamske države imao 200.000 stanovnika, ključan je za ofanzivu protiv džihadista i u Iraku i u Siriji, jer se radi o jednoj od tačaka za prenos oružja i ljudstva samozvanog kalifata.

Poslije Tal Afara, očekuje se da Bagdad pokrene ofanzivu na Havidžu, 300 kilometara sjeverno od Bagdada. Islamska država se još drži i u zapadnoj provinciji Anbar, prenosi Slobodna Evropa.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 26/08/2017 - 18:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top