IRAČKI KURDISTAN U POTPUNOJ IZOLACIJI: Sve susjedne države zatvorile granične prelaze!

Home

IRAČKI KURDISTAN U POTPUNOJ IZOLACIJI: Sve susjedne države zatvorile granične prelaze!


Dan nakon održanog referenduma o nezavisosti, koji doduše nije obavezan, Kurdistan se našao u potpunoj izolaciji svih susjednih država.

Iran je zatvorio granice s iračkim Kurdistanom i obustavio sve letove za Erbil. Iranska vojska je rasporedila borbene avione u bazi Hamadan, ”koji će u slučaju prijetnje iz Kurdistana pomoći iračkoj vojsci”. Iranska vojska je pokrenula i vojne vježbe na granici s iračkim Kurdistanom.

Turska je povukla svoje instruktore iz grada Bashiqe, gdje su provodili obuku iračkih Kurda. Turski predsjednik Erdogan je rekao da će zatvoriti granice i naftovode kojima Erbil izvozi naftu preko turskog teritorija.

“Ulaz i izlaz u irački Kurdistan će na graničnom prijelazu Habur biti zatvoreni”, izjavio je Erdogan u govoru u kojem je ljutito osudio kurdski referendum.

“Nakon toga, vidjet ćemo kome će prodavati svoju naftu. Ventili su kod nas i trenutak je da ih zatvorimo. Ako postoji prijetnja protiv nas u Iraku i Siriji, sve su opcije na stolu”, rekao je Erdogan.

“Nismo i nećemo prijetiti nacionalnoj sigurnosti Turske, niti ćemo se uplitati u turske poslove. Ni danas, niti u budućnosti. Želimo biti dobar susjed”, rekao je Barzani, pokušavajući omekšati tvrdi stav Turske.

Centralna vlasti u Iraku zatražila je da susjedne zemlje zatvore sve granične prijelaze s iračkim  Kurdistanom i da sve naftne poslove vode samo s Bagdadom.

Iračka vlada traži da Kurdistan preda kontrolu nad svim međunarodnim graničnim prelazima federalnim vlastima, uključujući i aerodrome, te je poručila međunarodnoj zajednici da se obraća isključivo vladi u Bagdadu, osobito u odnosu na naftu. Irak je ove mjere najavio nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost .

“Ovo je kolektivna kazna Kurdistana. Ono što je Abadi saopćio je kolektivno kažnjavanje svih stanovnika Kurdistana”, rekao je Nechirvan Barzani, bliski rođak predsjednika Massouda Barzanija.

 

(Izvor: SB)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 26/09/2017 - 18:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top