Island ukida sve mjere

asd
Od sutra više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja mask, kao ni ograničenja rada kafića i restorana

Nakon 15 uzastopnih mjeseci jačih ili slabijih mjera, Island je zbog napredovanja vakcinacije u zemlji najavio ukidanje svih nacionalnih mjera povezanih s pandemijom koronavirusa.

Od sutra više neće biti na snazi mjere održavanja razmaka, nošenja maski, ograničenja broja sudionika skupova, kao ni ograničenja rada kafića i restorana, objavila je premijerka Katrin Jakobsdotir (Jakobsdottir) na konferenciji za novinare, javlja Hina.

Ta odluka, prva u Evropi, donesena je usklađena s kalendarom u četiri etape ukidanja ograničenja na islandskom teritoriju. Plan objavljen krajem aprila predviđao je ukidanje svih nacionalnih mjera u drugom dijelu juna, do kada će oko 75 posto stanovnika starijih od 16 godina primiti najmanje jednu dozu vakcine.

Međutim, ograničenja ipak ostaju na snazi na granicama uz obvezan negativan PCR test ili dva PCR testa nakon petodnevne izolacije za nevakcinisane putnike. Putnici s potvrdom o vakcinaciji ili o preboljelom virusu, koji su se do sada morali testirati pri dolasku, to više neće morati nakon 1. jula.