Istraživanje: Trećina hrvatskih vozača kazne u prometu smatra preniskima

jg
Hrvatski autoklub objavio je rezultate istraživanja provedenog među građanima o percepciji brzine vožnje u cestovnom prometu. Istraživanje je provedeno u travnju 2021. na 401 sudionikom, a istraživanje je pokazalo kako su sudionici u većoj mjeri upoznati s ograničenjima brzine nego s iznosima kazni.

Zanimljivo, mišljenja sudionika istraživanja su bila podijeljena kad je riječ o kaznama za prekoračenje brzine – trećina ih smatra preniskim, trećina da su točno onakve kakve trebaju biti a 22 posto ih smatra previsokima.

Muški sudionici u većoj mjeri podržavaju smanjenje postojećih kazni zbog prekoračenja brzine (30%), dok žene u većoj mjeri zagovaraju njihovo povećanje (39%), ističu u Hrvatskom autoklubu. Većina sudionika, njih 81% nije za smanjenje brzine na autocestama na 100 km/h.

Zabrinjavajuće je što, prema rezultatima istraživanja, 42 do 70% sudionika barem ponekad u Hrvatskoj vozi iznad propisane brzine. Najčešće to čine na autocestama (70%) a najrjeđe u gradu (42%). Kao najčešći razlog vožnje brže od propisane (35%) ističu nesvjesnost brzine vožnje.