Iz Ljubljane u Bihać: Sa prestižne olimpijade znanja Dženan Midžić svome gradu i Gimnaziji donio bronzanu medalju

.

 

Zahvaljujući Dženanu Midžiću i njegovoj mentorici, profesorici fizike, Sanji Mihić, ‘Gimnazija’ Bihać bogatija je za još jednu medalju, i to olimpijsku…

 Naime, na 6. Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja se ovih dana održala u Ljubljani, Dženan je osvojio bronzu. Istu medalju u timu u kojem se takmičio pod zastavom Bosne i Hercegovine osvojio je i Banjalučanin Marko Vučić, dok je Fatih Žgalj iz Sarajeva, dobio počasno priznanje. Ogroman je ovo uspjeh, ako se zna da su u olimpijskom takmičenju učestvovala 182 srednjoškolca iz ukupno 37 država. Dženanu su danas njegove kolege, nastavnici i menadžment škole pripremili svečani doček.

Doček je upriličen kao iznenađenje i dokaz da su na Dženanov uspjeh svi ponosni. Riječi dobrodošlice uputio mu je direktor Jasmin Hodžić. Naglasio je da uspjeh gimnazijalaca nije izostao, uprkos brojnim preprekama i lošim uvjetima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa. I Dženan potvrđuje da je umjesto online platforme, mnogo bolje fizički prisustvovati takmičenju. A ono se pored teorijskog sastojalo i od eksperimentalnog dijela. Ovaj uspjeh dokaz je da se svaki trud isplati i da uz naporan rad, svaki učenik može postići slične rezultate, tvrdi Dženanova mentorica, profesorica fizike, Sanja Mihić. Dženan je kaže poseban talent. Tvrde to i njegove kolege, koje su mu za ovu priliku poklonili tortu.

Današnji prizor zajedničkog ponosa i radosti gimnazijalaca, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Bitno je znati da imamo pametne i uspješne mlade ljude, koji svoju zemlju predstavljaju na najbolji način. Zato je potrebno ulagati u njih i njihovo obrazovanje, te im, ako nikako drugačije, barem ovakvim skromnim i lijepim gestom pokazati da su posebni i bitni, jer su budućnost naše države.