Jadran u očaju traži ugostiteljske radnike: Bosanci radije idu u Austriju

Nedavno je jedna pulska slastičarna na svojim vratim izvjesila obavijest da nema osoblja, te kako se kupci sami moraju poslužiti za pultom i čini se kako ovo nije jedini ugostiteljski objekat na Jadranu koji će imati slične probleme.

Nedavno je jedna pulska slastičarna na svojim vratim izvjesila obavijest da nema osoblja, te kako se kupci sami moraju poslužiti za pultom i čini se kako ovo nije jedini ugostiteljski objekat na Jadranu koji će imati slične probleme.

"Posao u turizmu i ugostiteljstvu u ljetnim je mjesecima težak i traži velika odricanja. Istina, nakon frenetičnog rada, sezonski ugostiteljski radnici ostatak godine su slobodni. Problem je i u tome što taj posao ne pruža sigurnost. Relativno je malo onih koji nakon završetka sezone dogovore s poslodavcem angažman i za iduće ljeto. Manjak sigurnosti glavni je razlog zbog kojeg je veliki broj sezonaca, pogotovo onih iz Slavonije, odlučio hrvatsku obalu zamijeniti Europom.

Jednostavno su otišli za boljim uvjetima, normalnijim radnim vremenom, stalnom plaćom i poslom 12 mjeseci u godini. Posljedično, domaći poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu sada moraju, ne samo dizati plaće, nego i posezati za radnom snagom iz susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije. U centru Pule, u poznatoj Kandlerovoj ulici, u srcu grada, koja je prepuna sezonskih lokala, gotovo nema lokala gdje ove godine nisu zaposleni sezonci iz tih zemalja. Nekada je to bila iznimka, a danas je sve više pravilo", piše Jutarnji.

"Nikad nije bilo gore nego ove godine. To je kao da se udajete ili ženite za nekoga koga dotad nikad niste vidjeli. To je jednako grozno za nas poslodavce, jer ne znate tko će vam doći u kuću, ali i za radnike koji ne znaju kamo idu", rekla je Iva Artuković, vlasnica restorana i suvenirnice u Kandlerovoj ulici.

Predsjednik Sindikata turizma i usluge Eduard Andrić kaže kako je mislio da će interes iz Bosne i Hercegovine biti veći.

"Mislilo se da će interes u Bosni i Hercegovini biti veći, no taj će radnik radije ići u Austriju nego u Hrvatsku, kad već mora u inozemstvo jer su tamo veće plaće. Crnogorci i sami rade u svom turizmu, tako da se time nije riješio problem. Rješenje vidim u daljnju dizanju plaća, ugovorima na neodređeno vrijeme, ali i poreznom rasterećenju poslodavaca. Jer ako želimo kvalitetan turizam i bogate goste, onda njih moraju posluživati bogati radnici", rekao je Andrić.