Jako nevrijeme pogodio područje harema Kabe u Mekki i kamp za hadžije na brdu Arefat

Jak vjetar i nevrijeme sinoć je pogodio područje Mekke , a na društvenim mrežama objavljen je video materijal koji prikazuje jačinu vjetra u haremu oko Kabe i na brdu Arefat.

Olujni vjetar koji je pogodio područje Mekke tokom noći podigao je i ogrtač Kabe koji je sinoć raskrojen kako bi jutros bio postavljen novi te je skoro u potpunosti otkrio zidove Kabe koje su rijetki vjernici okupljeni u haremu imali priliku vidjeti.

Uoči najvažnijeg obreda vjernika na hadžu, odlaska na brdo Arefat koje se nalazi jugoistočno od Mekke, vjetar je opustošio i kamp na Arefatu koji je napravljen za vjernike tokom njihovog boravka.

Iako su se u javnosti pojavile informacije koje govore kako je ogrtač na Kabi od vjetra pokidan, ipak se radi o tome da je ogrtač samo pripremljen za skidanje s obzirom da će Kaba uoči Kurban Bajrama dobiti novi crni ogrtač poznat kao kisva.

Kako je objavljeno na Facebook stranici "Hadz i umra BiH" niko od hadžija iz Bosne i Hercegovine nije povrijeđen.

-Oluja u Meki je prošla. Šatori na Arefatu nisu bili ugroženi. Sve bh. hadžije su smješteni u klimatizovane šatore- stoji u opisu fotografija na ovoj Facebook stranici.