Who za Evropu: Još od juna smo zabrinuti zbog Balkana

.
Svjetska zdravstvena organizacija regionalni ured za Evropu s velikom pažnjom prati ono što se dešava u regionu Balkana u ovom trenutku, rečeno je danas na pres-konferenciji WHO za Evropu.

 

Pored direktnog kontakta sa zemljama u regionu WHO za Evropu također vodi aktivnosti na pomoći u saradnji sa Direktoratom za susjedstvom Evropske komisije. Prema riječima dr. Hansa Klugea, regionalnog direktora WHO za Evropu, situacija će se morati pratiti veoma intenzivno kako ne bi došlo do pogoršanja stanja.

Kako ste spomenuli Balkan želim da izrazim zahvalnost Direktoratu za susjedstvo Evropske komisije jer smo ujedinili snage kako bismo pojačali tehničku i političku pomoć kako bi ovaj Direktorat mogao pomoći Balkanu. A, ja lično imam redovne telefonske konferencije s ministrima zdravlja svih ovih zemalja – kazao je Kluge u odgovoru na pitanje N1.

Kada je u pitanju nešto širi pogled na borbu protiv COVID-a Kluge smatra kako je neophodno da se pojačaju mjere, ali i da komunikacija s javnošću bude što jasnija i direktnija.

 

Odgovor na virus je bio dobar u onim područjima koja su aktivno ušla u borbu. Najbolja strategija za borbu protiv virusa je da se pojača testiranje, praćenje, lociranje, izolacija i briga sa velikom pažnjom. Ali odgovornost je na obje strane. Lideri moraju biti proaktivni uključujući krizno komuniciranje koje mora biti jasno i konzistentno i osigurati povjerenje javnosti. A, onda tu je odgovornost na svim pojedincima i građanima. U pojedinim zemljama vidimo zamor zbog borbe protiv virusa i sa zemljama radimo na identificiranju razloga za taj umor. Zbog toga proučavamo društvene i kulturološke uslove i pomažemo zemljama da prilagode svoj pristup – zaključio je Fluge.

Dr. Catherine Smallwood, viša oficirka za hitne programe WHO, je kazala kako je Balkan razlog za zabrinutost još od juna kada je počeo rast broja slučajeva.

 

U neku ruku Balkan je postao sub-regionalno žarište tokom ljeta. Ono što je djelomično ohrabrujuće je da kako radimo sa zemljama koje su vidjele ovaj rast slučajeva i kako radimo u skladu s onim što je rekao regionalni direktor u određenim zemljama vidimo izravnavanje i rani pad broja slučajeva. Morat ćemo raditi još jače kako bismo ovaj pad održali – ističe Smallwood.

Smallwood također napominje da ukoliko stanje na terenu i situacija to dozvole da će se širenje virusa nastaviti.

 

Svi smo još uvijek u mogućnosti da se zarazimo i lokalne zajednice se moraju boriti protiv ovog i napraviti poteze kako na nacionalnom nivou po pitanju testiranja, lociranja i izolacije tako i na lokalnom gdje se primijete nova žarišta gdje se moraju donijeti ciljane mjere suzbijanja – navela je Smallwood.

Regionalni direktor WHO za Evropu je također uputio poseban poziv mladima da se ponašaju odgovorno jer kako je kazao niko nije imun na virus i da oni koji žele mogu se zabaviti, ali da zbog toga nemaju pravo dalje širiti viruse.