Još se čeka da Dodik sazove prvu sjednicu Predsjedništva BiH

Iako je konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BIH održana 20. novembra, još uvijek se ne nazire kada bi mogla biti održana i prva redovna sjednica.

Obavezu da sazove sjednicu ima predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je najavio da će obaviti konsultacije sa druga dva člana Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kako bi utvrdili dnevni red prve sjednice Predsjedništva BiH.
 
No, za sada nije poznato jesu li konsultacije obavljenje s obzirom da je prva sedmica novog saziva bila obilježena raspravom o unušenju zastave RS na zvanične sastanke, ali i polemikom oko toga ko će obezbiježivati Milorada Dodika.
 
Inače, ranija praksa govori i da bi se već na prvoj sjednici pred novim sazivom trebale naći od ranije preuzete obaveze, a nakon toga i novi prijedlozi. Jedna od prvih, prema ranijim Dodikovim izjavama, biće prijedlog evropskim institucijama da se BIH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropsku uniju. Na ruku im ide i činjenica da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi, pa bi  jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva BiH mogao biti odlazak u Brisel sa finaliziranim odgovorima, čime bi BiH ispunila sve uvjete za dobijanje kandidatskog statusa.
 
Inače, u prethodnom mandatu tadašnji članovi Predsjedništva BIH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović prvu su sjednicu održali 23. decembra 2014. godine, odnosno više od mjesec danan nakon preuzimanja dužnosti i konstituirajuče sjednica koja je održana 17. novembra 2014.