Još uvijek nema ‘većine’ u Skupštini USK- evo šta o tome kažu zastupnici vladajućih i opozicije

Skupština
Odluka o privremenom finansiranju USK-a vrijedi još sutra, odnosno do 31. marta. Do tada bi trebao biti usvojen i Prijedlog budžeta USK-a za 2021. godinu u iznosu od 235 miliona KM.

 

Međutim, jasne parlamentarne većine još uvijek nema. Kako bi dobili realnu sliku trenutnog stanja u Skupštini, obratili smo se zastupnicima svih stranaka u Skupštini USK-a.

Evo šta oni kažu o trenutnoj situaciji.

Agan Bunić - Predsjednik Kluba zastupnika NES u Skupštini USK-a

Na žalost ovdje se sve dijeli na one koji su dio skupštinske većine i one koji to nisu. Taj isključivo politički princip treba mijenjati, svi mi imamo odgovornost za poziciju na koju su nas građani izabrali. Budžet kantona je budžet preko pet hiljada zaposlenih koji primaju lični dohodak iz istoga. Oko budžeta treba razgovarati sa onima koji su podržavali rad ove vlade, sa onima koji su je imenovali. Ja vjerujem da postoji nekoliko odgovornih zastupnika(ca) koji nisu spremni iz političkih razloga blokirati kanton, budžet i sve korisnike budžeta. Ne očekujem oko kadrovskih i drugih isključivo političkih pitanja saradnju, ali pitanje funkcionisanja kantona bi nam trebao biti prioritet. Legitimno je praviti političke dogovore, onaj ko ima većinu neka dostavi potpise, ja sam legalista i poštovaću volju većine.

Budžet kantona treba ponuditi Skupštini USK-a na razmatranje i usvajanje zbog boračke naknade, socijalnih davanja, radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji, zbog privrede, poljoprivrede, kulture, sporta i svega onog što znači budžet za nesmetano funkcionisanje kantona.

Edina Abdić-Pleho - Zastupnica Laburističke stranke u Skupštini USK-a

Proizvodnja krize glavna je odlika vladavine Mustafe Ružnića i Vlade, koju isti predvodi, s ciljem ostanka na vlasti pod svaku cijenu. Izrežirani medijski istupi Premijera i  Ministra financija, koji,  kao obrađivač materijala do jučer nije znao u kojem iznosu će predstaviti Budžet Vladi, dokaz je da razvoj Unsko-sanskog kantona nikad nije bio prioritet. Budžet Unsko-sanskog kantona sveden je na raspodjelu i udovoljavanje zahtjeva koalicijskih partnera, što je  glavni razlog zbog čega zastupnici nisu razmatrali ni jedan Izvještaj o izvršenju Budžeta, niti su imali priliku sudjelovati u donošenju Budžeta na zakonom utvrđen način u ovom mandatu.

Planski i namjerno smo dovedeni pred istek roka privremenog financiranja. Premijer je svjestan da ne usvajanjem Budžeta „pada“ on i njegova Vlada. Stvarni problem leži u velikom broju zahtjeva koalicijskih parnera i pojedinaca koji bi trebali podržati Budžet, a sredstava u Budžetu je sve manje. Odgovornost je na onima koji kontinuirano slijede ritam nerada Vlade, Premijera i Skupštinskog rukovodstva.

Ilda Alibegović - Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini USK-a

Svi napori se ulažu da se oformi većina u Skupštini USK. Problem je nastao zbog zadržavanja u bolnici kolege, zastupnika Šahinovića, koji se tamo nalazi zbog zdravstvenih problema, a koji jeste, zapravo, 16-ti zastupnik u trenutnoj parlamentarnoj većini. U ovim trenucima se pregovara sa određenim zastupnicima, konkretno sa njih troje. Svako od njih je svjestan trenutne "važnosti", ali ukoliko ponude uslove koji nisu lične prirode i koji su u interesu građana, tad se možemo dogovarati. Uskoro ćemo znati detalje pregovora.

Usvajanjem određenih izmjena u Poslovniku rada Skupštine ne bi dolazilo do ovakvih problema, iako doznajem da su određeni zastupnici, kako iz opozicije, tako i iz pozicije, protiv ovakvih izmjena. Ipak će se forsirati ove izmjene. Iste bi omogućile da Dnevni red Skupštine usvoji Kolegij Skupštine, a  tim izmjenama bi se dala i mogućnost izvođenja online sjednica. Ovo bi bio prvi primjer ovakvog rada i bio bi najviše u interesu građana

Razim Halkić - Dopredsjedavajući Skupštine USK-a

Anel Šahinović je ostao u Sarajevu u bolnici. To sad komplikuje stvar. Mi imamo 16 potpisa, ali njegov je jedan.

Jasmin Musić - Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK-a

Mi već treću godinu mandata imamo problem upravo zbog toga što su aktivnosti Vlade u svim sferama života politizirane do maksimuma, pa tako i budžet u ovom teškom i neizvjesnom vremenu. Osnovni problem ove Vlade i jeste što se trudi isključivo oko toga da opstane ispunjavajući želje 16 zastupnika u Skupštini USK, a ne vodi brigu o svim građanima Kantona.

Sad se pokazuje i da kantonalna vlast na čelu sa Mustafom Ružnićem ima nizak demokratski kapacitet, još niži prag osjetljivosti na kritiku, a veliku sujetu. Sutra je 31.3., krajnji zakonski rok za usvajanje budžeta kojeg mi zastupnici, nadležni da ga razmatramo i usvajamo, još nismo ni vidjeli, kamoli da nas je neko pitao šta mislimo ili predlažemo. Jedino što znamo je da je u odnosu na decembarski nacrt povećan za grandioznih 12 miliona KM, kako bi se ispunjavale lične želje.

To je samo jedan od razloga zbog kojeg opozicija neće biti rezervni igrač ovakve vlasti, koja nas je sve svojim neodgovornim  ponašanjem dovela u pretešku situaciju. Neka sad preuzmu odgovornost.

Nisvet Jusić - Zastupnik Nezavisnog bloka u Skupštini USK-a

S obzirom na epidemiološku situaciju, ali i potrebu održavanja sjednice u smislu usvajanja odluka od interesa za građane USK, istu treba već sutra  održati putem online platforme. Krizni štab može donijeti odluku o tome. I zastupnici koji imaju zdravstvenih problema tako bi bez rizika po zdravlje mogli učestvovati u radu Skupštine.

Fatka Kulenović - Predsjednica kuba zastupnika SDP-a u Skupštini USK-a

Činjenica je da smo skupili 16 potpisa, međutim naš zastupnik iz SDP je ostao u bolnici na liječenju i nije u mogućnosti doći trenutno na sjednicu Skupštine. Zbog toga intenzivno traju razgovori o eventualnoj podršci nekih drugih zastupnika kako ne bi doveli u pitanje donošenje Budžeta. Kako će se ti razgovori završiti teško je predvidjeti poznavajući situaciju koju smo imali u proteklom periodu.

Upravo zbog ove i sličnih situacija mi u Klubu SDP iniciramo Izmjene i dopune Poslovnika Skupštine kako bi napravili bolju prohodnost materijala prema zastupnicima i redovniie održavanje sjednica. Na taj način svi mi bi pokazali da smo istinski za rad u Skupštini, a pogotovo zastupnici koji su profesionalci tj. zaposleni preko Skupštine. Naravno moram istaći da rad zastupnika nije samo rad na sjednicama i da oni koji žele raditi i rade što građani najbolje mogu vidjeti i ocijeniti. Previše je problema i mislim da je sad najmanje potrebno politikanstvo bilo kojeg zastupnika ili grupe zastupnika bez obzira na politička opredjeljenja.

Zikrija Duraković - Zastupnik POMAK-a u Skupštini USK-a

Što se tiče stava oko načina održavanja sjednice Skupštine, a kada je epidemiološka situacija u pitanju, mislim da uslovi za to postoje. Vidio sam da je Vlada jučer korigovala i onaj dio oko broja osoba koje smiju biti u zatvorenoj prostoriji, već godinu dana imamo pregrade, maske, raspoređeni smo na obje strane sale, tako da mislim da su stvoreni svi preduslovi da se sjednica održi.

Kada je u pitanju parlamentarna većina i usvajanje Budžeta, želim da kažem da je Pomak svih ovih mjeseci opozicija i da smo tako i tretirani. Mi nismo učestvovali ni u razgovorima oko budžeta, niti u razgovorima oko rekonstrukcije Vlade. Vidio sam izjave iz medija da su rekli da imaju osiguranu podršku za održavanje sjednice i usvajanje budžeta i ja se tako i ponašam.

Zadnje što sam dobio jeste Nacrt budžeta koji je bio nekih 220 miliona. Sad je usvojen na Vladi Prijedlog u iznosu od 235 miliona i vidi se ta razlika. To je politička razlika koju je kreirala većina i ja pretpostavljam da će usvojiti Budžet. Ja nisam nikakva prepreka u tome, ja sam samo jedan od 30. Pomak ima samo jednog zastupnika u Skupštini USK-a