Kadirić i Jusić odradili svoje: Još uvijek nema vanredne sjednice Skupštine USK?

Zbog sve prisutnije migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona, te neimenovanja policijskog komesara, nezavisni zastupnici u Skupštini kantona Nijaz Kadirić i Nisvet Jusić 03. avgusta su održali press konferenciju na kojoj su zatražili hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine sa dvije tačke dnevnog reda, a koje se tiču izvještaja Vlade kantona i Nezavisnog odbora u postupku izbora policijskog komesara. Razočarani su, kažu, sa svim onim što se proteklih mjeseci dešava oko izbora čelnog čovjeka policij, izvjestio je tada RTV USK

Kako  osigurati 16 zastupnika  za održavanje sjednice - u ovim vrelim ljetnim danima kada većina njih uživa na ljetovanjima - koja  bi  javnosti prije svega pokazala  ko se slijepo drži kršenja zakona  u proceduri izbora policijskog komesara, gotovo da je nemoguća misija opozicije.

Nema sumnje daopozicija može bez problema  sakupiti 10  ruku za sazivanje vanredne sjednice, ali je sporno  da li može i doći do usvajanja dnevnog reda za što je potrebno 16 zastupnika.

Ali i samo sazivanje vanrednog okupljanja zastupnika, bez obzira na ishod, imalo bi veliki značaj za javnost.

Velika većina zastupnika  nalazi se na oktobarskim listama svojih stranaka i nije svejedno kako će glasači ocjenjivati njihov rad i angažiranje u slučaju "komesar"  koji je jedan od primjera (ne) zakonitog postupanja izvršne vlasti kada su u pitanju izbori i imenovanja lica koja predstavljaju vladine institucije i organe.

Neslužbeno, opozicija  ima 13  ruku  za vanrednu sjednicu Skupštine USK ,ali zapelo je  kod  zastupnika SDP-a. Oni, kako stvari stoje, igraju na sigurnu kartu i čak od novinara traže da im pokažu 13 potpisa.

Opozicija u Skupštini USK  sa maglovitim stavovima SDPa-a, kako stvari stoje, ne odustaje od svog nauma.

Šta će se u konačnic desiti i kako će se cijeli proces odraziti na rezultate predstojećih izbora, saznaćemo vrlo brzo.