Kako će izgledati kraj pandemije? Stručnjak: Covid će biti s nama zauvijek

sdsdsd
Svaka pandemija u konačnici završava, iako omikron komplicira odgovor na pitanje kada će završiti ova.

Ali to neće biti poput pritiska na prekidač za svjetlo, svijet će morati naučiti koegzistirati s virusom koji neće nestati. Ultra-zarazni mutant omikron gura broj zaraženih na rekordne razine i uzrokuje kaos dok se iscrpljeni svijet ponovno bori da zaustavi njegovo širenje. Ali ovaj put ne krećemo od nule, piše Associated Press.

Vakcine pružaju snažnu zaštitu od ozbiljne bolesti, iako ne sprječavaju uvijek blagu infekciju. Čini se da omikron nije tako smrtonosan kao neki prethodni sojevi. Oni koji ga prebole imat će osvježenu zaštitu od drugih oblika virusa koji još uvijek kruže među nama, a možda i sljedećeg mutanta koji će se pojaviti.

SIGURNO JE DA ĆE COVID BITI S NAMA ZAUVIJEK

-Posljednji soj je upozorenje o tome što će se nastaviti događati ako se stvarno ne uozbiljimo u vezi sa završnicom – smatra dr. Albert Ko, specijalist za zarazne bolesti na Fakultetu javnog zdravstva Sveučilišta Yale:

  • Sigurno je da će covid biti s nama zauvijek. Nikad nećemo moći iskorijeniti ili eliminirati covid, stoga moramo odrediti svoje ciljeve.

U nekom trenutku, Svjetska zdravstvena organizacija će odrediti kada je dovoljno zemalja u velikoj mjeri suzbilo broj slučajeva covida-19 ili barem hospitalizacije i smrtne slučajeve, da se pandemija službeno može proglasiti završenom. Koliki će tačno taj prag biti, nije sasvim jasno.

Čak i kada se to dogodi, neki dijelovi svijeta i dalje će se boriti s koronavirusom, osobito zemlje s niskim dohotkom koje nemaju dovoljno vakcina, dok će drugi prelaziti u ono što naučnici nazivaju endemskim stanjem.

To su nejasne razlike, ističe stručnjak za zarazne bolesti Stephen Kissler s T. H. Chan fakulteta javnog zdravlja pri Sveučilištu Harvard. On definira endemsko razdoblje kao postizanje ‘neke vrste prihvatljivo stabilnog stanja’ u suočavanju s covidom-19. Omikronska kriza pokazuje da još nismo tamo, ali Kissler smatra da ćemo doći do točke u kojoj će SARS-CoV-2 biti endemski poput gripe.

Za usporedbu, covid-19 je usmrtio više od 800.000 Amerikanaca u dvije godine, dok gripa obično ubija između 12.000 i 52.000 Amerikanaca godišnje. Koliko će tačno kontinuiranih bolesti i smrtnih slučajeva od covida-19 svijet podnositi uglavnom je društveno, a ne naučno pitanje.

MORAMO NAVESTI LJUDE DA RAZMIŠLJAJU O TOLERANCIJI RIZIKA

  • Nećemo doći do tačke u kojoj će opet biti 2019. godina. Moramo navesti ljude da razmišljaju o toleranciji rizika – rekao je dr. Amesh Adalja, viši naučnik u Johns Hopkins Centru za zdravstvenu sigurnost.

Dr. Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, vjeruje u kontrolu virusa na način koji ne remeti društvo i koji ne remeti privredu. SAD već šalju signale da su na putu prema onome što će postati nova normalnost. Administracija predsjednika Joea Bidena kaže da postoji dovoljno alata – booster vakcina, novih tretmana i obaveznog korištenja maski – za rješavanje čak i omikronske prijetnje bez lockdowna kao u prvim danima pandemije. A Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upravo je skratio vrijeme koje osobe s covidom-19 moraju ostati u izolaciji kako ne bi razboljele druge na pet dana, rekavši da je postalo jasno da su ljudi najzarazniji u ranoj fazi.

Indija nudi uvid u to kako doći do stabilne razine covida-19. Donedavno je broj dnevno prijavljenih slučajeva bio ispod 10.000 tokom šest mjeseci, ali tek nakon što se pokazalo da su životni troškovi uzrokovani delta sojem previše traumatični, ističe dr. T. Jacob John, bivši šef virologije na Christian Medical Collegeu u južnoj Indiji.

Omikron sada ponovno potiče porast broja zaraženih, a Indija će u januaru uvesti booster vakcine za radnike na prvoj liniji odbrane od pandemije. No, John je rekao da druge endemske bolesti, poput gripe i ospica, povremeno izazivaju epidemije i da će se koronavirus povremeno rasplamsavati čak i nakon što prođe omikron.

Soj omikron je toliko mutiran da je probio  dio zaštite od vakcine ili prethodne infekcije. No, dr. William Moss iz Johns Hopkins Bloomberg fakulteta javnog zdravstva očekuje da će ovaj virus nekako doživjeti maksimum u svojoj sposobnosti da napravi tako velike evolucijske skokove:

  • Ne vidim ovo kao neku vrstu beskonačnog ciklusa novih sojeva.

BUDUĆNOST KOJU MNOGI STRUČNJACI PREDVIĐAJU

Jedna je moguća budućnost koju mnogi stručnjaci predviđaju – u razdoblju nakon pandemije virus kod nekih uzrokuje prehladu, a kod drugih ozbiljnije bolesti, ovisno o ukupnom zdravlju, statusu vakcinacije i prethodnim infekcijama. Mutacije će se nastaviti i s vremenom će možda trebati dodatne doze vakcine koji će bolje odgovarati novim sojevima. Ali ljudski imunološki sustav bit će sve bolji u prepoznavanju i suprotstavljanju virusu. Imunolog Ali Ellebedy sa Sveučilišta Washington u St. Louisu pronalazi nadu u nevjerojatnoj sposobnosti tijela da pamti klice koje je već iskusilo i stvara višeslojnu odbranu.

Memorijske B stanice su jedan od tih slojeva, stanice koje godinama žive u koštanoj srži, spremne krenuti u akciju i proizvesti više antitijela kada je potrebno. Ali najprije se te memorijske stanice moraju uvježbati u kampovima za obuku imunološkog sustava koji se nazivaju virusnim centrima, učeći učiniti više nego samo napraviti kopije svojih izvornih antitijela.

U novoj studiji, Ellebedyjevi suradnici otkrili su da Pfizerova vakcina pospješuje stvaranje T pomoćnih stanica koje djeluju kao narednik u tim kampovima za obuku, pokrećući proizvodnju raznovrsnijih i jačih antitijela koja mogu funkcionirati čak i ako se virus ponovno promijeni. Ellebedy je rekao da se osnovni imunitet populacije toliko poboljšao da će i unatoč probojnim infekcijama doći do pada broja teških bolesti, hospitalizacija i smrti, bez obzira na sljedeći soj.

  • Nismo ista populacija kakva smo bili u decembru 2019. godine. Sada je stanje na terenu znatno drukčije – rekao je Ellebedy.
     
  • Zamislite šumski požar koji prodire kroz šumu nakon suše – objašnjava Ellebedy.