Kako je slovenski profesor Goran Jablanov preživio 25 sati u olujnom Jadranskom moru

Slovenski državljanin koji je u ponedjeljak zajedno s kolegom iz Hrvatske nestao dok je surfao u blizini Savudrijskog svjetionika u Jadranskom moru u Istri pronađen je živ nakon 25 sati potrage.

"Koliko znam on je odlično. Tog surfera znaju moji prijatelji pa tako sam i ja saznao da je nakon pregleda u Tršćanskoj bolnici pušten kući. Uspio je sam izaći iz mora na obalu nakon 25 sati, a odmah su mu iz obližnjeg kafića u mjestu Sistiana, pomogli da dođe malo sebi. Imao je tek nekoliko porezotina, jednu šlapu na nozi i tražio je telefon. Odmah je znao svoje ime i prezime, nije bio dezorijentiran, a telefonom se javio svojoj supruzi da je živ. Čak nije bio niti pothlađen, iako je toliko bio u moru. Dobro je i već je mogao ići na posao, ali sigurno danas slavi - ispričao je za 24sata.hr. surfer Oliver Biljman iz Umaga. 

I sam se preko 30 godina, kaže bavi surfanjem, a ispričao je da je uprkos oluji more nije bilo prehladno. 

"More je idealno, a osim toga imao je zaštitno odijelo od 5 milimetara koje ga je štitilo. Nemate vi u tom trenutku puno vremena za razmišljanje, morate odmah djelovati i javlja se nagon za preživljavanjem. Ako je i imao imalo vremena razmišljati o sebi, to je kratko trajalo jer more ne pita, moraš se koncentrirati i preživjeti", ispričao je on.

"Jablanov je od jutarnjih sati bio na moru. U kasnim poslijepodnevnim satima, dok je zasigurno već bio umoran i iscrpljen pukao mu je jarbol. Kolege su mu pritekle u pomoć, ali on ih je odbio. Tvrdili su da nije pokazivao tragove nervoze ili panike, pa su krenuli spašavati sebe. No on se nije domogao kopna. Čitavu je noć, i kroz utorak trajalo traganje, a onda se desio priželjkivani završetak drame. Jablanov se sam domogao obale. Iscrpljen i pothlađen, ali živ", rekao je trener windsurfinga Oliver Biljman za Glas Istre.

Izvor: