Meteorolozi objavili prognozu: Kakvo će vrijeme biti za prvi dan Bajrama

Žuti meteoalarm i danas je upaljen zbog vrelina u našoj zemlji. Meteoalarm je upaljen za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Više oblačnosti ima na području Krajine.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 14; Sokolac 15; Bugojno, Ivan Sedlo i Srebrenica 16; Jajce, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 19; Grude, Prijedor, Zenica i Zvornik 20; Doboj i Trebinje 21; Banja Luka, Bijeljina i Mostar 22; Brčko 23; Gradačac i Neum 24; Bihać 27°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943hPa, za 1hPa je ispod normale i opada.

 

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni će preovladavati pretežno sunčano vrijeme, prolazno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C. U Sarajevupretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura oko 34°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana postepeno naoblačenje sa zapada prema istoku zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se prognoziraju u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C.

U petak u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni oblačnije prije podne, a u drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar slab, u Bosni sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje do 37°C.

U subotu u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama će biti magle. Vjetar slab, u Bosni istočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21°C, na jugu zemlje i do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C, prenosi Radiosarajevo.

U nedjelju, za prvi dan Bajrama, u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. U Bosni većinom umjerena naoblaka, ujutro i pretežno oblačno. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 33°C, na jugu zemlje od 36 do 40°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.