Kalin: Ankara ne traži saglasnost drugih država za borbu protiv terorizma

Turska namjerava da nastavi borbu protiv terorizma bez traženja saglasnosti drugih država, saopćio je portparol predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Reccep Tayyip Erdogan) nazvao "okupatorom na sjeveru Kipra", a tursku vojsku optužio za "masakriranje žena i djece u kurdskim selima, u Turskoj i izvan nje".

- Ne dolazi u obzir da Turska za borbu protiv terorizma traži saglasnost Izraela ili bilo koje druge zemlje - rekao je Kalin novinarima nakon sastanka kabineta turskog predsjednika.

Kalin je naglasio da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odlučio da povuče vojsku iz Sirije nakon što mu je Erdoan "jasno i glasno" rekao da Vašingtonu i Ankari ne treba pomoć kurdskih jedinica u borbi protiv "Islamske države", javljaju agencije.

- Nema povlačenja, slabosti, zaustavljanja ili usporavanja u borbi protiv "Islamske države", rekao je Kalin, nakon što je napomenuo da će Turska da održi prisustvo vojske u sirijskoj pokrajini Idlib, sa ciljem osiguravanja sigurnosti i stabilnosti u regionu.