Kantonalna inspekcija u nadzoru: Tokom mjeseca juna izdato 39 prekršajnih naloga, oprihodovano 47.000 maraka

.
- Inspekcijiski timovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tokom 6-og mjeseca, između ostalog, vršili su pojačan inspekcijski nadzor nad radom autoservisa i automehaničara koji posluju na području USK. Uz ovaj sektor nadzor je vršen i nad turističko ugostiteljskim objektima gdje je zapečaćeno nekoliko njih, te je izdano 39 prekršajnih naloga, čiji je ukupni finansijski efekt preko 47.000 maraka...

Automehaničarski servis „Četić“, porodični je posao koji traje već 40 godina i dobro ga poznaju mnogi vlasnici automobila koji su trebali neku od usluga koje pružaju. Uz oca, u posao je posljednjih dvadesetak godina uključen i sin Jasmin Četić. Svoju poslovnu politiku temelji na stavu da je uz poštivanje propisa puno manje briga pogotovo prilikom inspekcijskog nadzora. Kako nam je i sam kazao, kada se želi pošteno i korektno raditi, izdaje se račun, radnici su prijavljeni, zadržavaju mušterije kvalitetnim radom i posluje se bez briga.

 

Inače, u ovoj firmi uposlena su tri radnika za koje poslodavac ispunjava sve obaveze. Da to ipak nije praksa svih, pokazuju podaci Kantonalne uprave za inspekcijske poslove gdje je pri kontrolama tokom mjeseca juna evidentirano 13 radnika koji su zaposleni na „crno“.

 

Prema riječima Dženite Duraković, stručnog saradnika za informisanje, inspektori za rad i radne odnose izvršili su 78 nadzora uz kontrolu primjene propisa, te provjerili radno-pravni status 116 radnika. Izdani su prekršajni nalozi u iznosu od 23.400,00 maraka, dok je 21-om subjektu naloženo da otklone utvrđene nedostatke.

 

I tokom ovog mjeseca, prema preporuci Federalne uprave za inspekcijske poslove, inspektori Kantonalne uprave će u cilju zaštite zdravlja stanovništa od zaraznih bolesti vršiti pojačan nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica.

 

I u ovom pogledu upućen je apel prema subjektima nadzora da usklade svoje poslovanje sa zakonskim propisima. Pojačana kontrola provodit će se nad svima koji proizvode ili prometuju sladoledom, vodom za piće, ali i na ispravnosti vode u vodoopskrbnim objektima te bazenima i kupalištima.