Kantonalni sud u Bihaću: Počeo glavni pretres u predmetu Asmir Ogrešević i drugi

sdfa

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počeo je glavni pretres u postupku koji se prema optužnici Kantonalnog tužilaštva vodi u slučaju Asmir Ogrešević i drugi. Radi se o, kako se navodi u optužnici, grupi koju su organizirali braća Asmir i Mujo Ogrešević iz Cazina, a kojoj Tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo nabavke, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Saslušana su dva svjedoka koji su potvrdili su heroin odnosno kokain kupovali od dvojice članova grupe...

Pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava Jasmina Lipovača, danas su se u pratnji svojih branilaca pojavili Asmir i Mujo Ogrešević, Eldin i Danis Prošić,  Sanel Sović, Adnan Kličić i Rasim Prošić. Prema navodima optužnice, koju zastupaju tužiteljice Sanita Čaušević i Berina Kebić, radi se o grupi koju su organizirali braća Asmir i Mujo Ogrešević a koja je od početka 2021. do 9. jula iste godine na području grada Cazina i drugim lokacijama Unsko-sanskog kantona prometovala kokainom, heroinom, amfetaminom i kanabisom.

Kako se navodi u optužnici, Ogreševići su nabavljali drogu a ostali članovi grupe su se sastajali sa konzumentima na dogovorenim lokacijama radi krajnje prodaje, prethodno sve dogovarajući putem mobilnih telefona i privatnih poruka. Radi se o kupcima i konzumentima čija su imena i brojevi telefona pročitani tokom pretresa, koji će se na narednim pretresima pojaviti kao svjedoci. Danas su ispitani Edin Ćordić i Armin Japić koji su potvrdili da su drogu kupovali od braće Eldina i Danisa Prošića te kao dokazni materijal pušteni presretnuti telefonski razgovori između Japića i Asmira Ogreševića.

U svome obraćanju Sudskom vijeću, Ogreševići su osporili da su organizirali grupu dok je branilac jednog od braće Prošić kazao da se radi o ljudima koji su odrastali zajedno, družili se i izlazili što ne znači da su djelovali kao grupa u onom smislu kako je Tužilaštvo predstavlja. Naredno ročište zakazano je za 7. april. Podsjetimo, optuženi su uhapšeni u akciji „Transporter“ u julu prošle godine u akciji MUP-a USK-a i podršku Obavještajno – sigurnosne agencije BiH od kada se optuženi nalaze u pritvoru.