Khashoggijeva zaručnica: Nije gotovo dok se ne pronađe tijelo

Ostaci Jamala Khashoggija nisu pronađeni niti četiri mjeseca nakon brutalnog ubistva, a ne postoji niti grob na koji bi njegovi bližnji mogli doći i pomoliti se, izjavila je vjerenica ubijenog saudijskog novinara.

"Nama je važno da se tijelo pronađe, da imamo mjesto na kojem bi se oni koji su ga voljeli, mogli pomoliti“, rekla je Hatice Cengiz u Istanbulu u petak tokom promocije knjige Jamal Khashoggi: Njegov život, borbe i tajne.  

Knjiga od 228 stranica, koji su pisala dva turska novinara, bazirala se na razgovorima sa Cengiz, a ona ju je nazvala „emotivnom“, jer prikazuje Khashoggijevu stranu koju su vidjeli samo njemu najbliži.

Da Trump promijeni stav

Khashoggija je ubio tim saudijskih operativaca 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je otišao da podigne dokumente pred vjenčanje sa Cengiz.

Nakon što je lansirao brojna kontradiktorna saopštenja o Khashoggijevoj sudbini, Rijad je na kraju priznao da je novinar ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano nakon neuspjeha pregovora o njegovom povratku u Saudijsku Arabiju.

Britalno ubistvo izazvalo je međunarodne kritike i rasprave o slobodi medija i taktici Saudijske Arabije da uguši kritike.

Cengiz je rekla da se nada da će ubice biti kažnjene i od Evropske unije i SAD-a je zatražila da pažljivo prate slučaj, prenosi Al Jazeera.

„Koristim ovu priliku da kažem da bismo voljeli da on (američki predsjednik Donald Trump) zauzme drugačiji stav po ovom pitanju“, rekla je ona.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman suočava se s optužbama da je naredio ubistvo, što Rijad konstantno negira.

'Kralj Salman ima savjest'

Khashoggi, dogogodišnji insajder Rijada, koji je pisao za Washington Post, bio je jedan od najpoznatijih kritičara Mohammeda bin Salmana.

Cengiz je izrazila uvjerenje da saudijski kralj Salman „ima savjest“ i da će podržati turske napore da se osvijetli Khashoggijevo ubistvo.

Turska, koja provodi sopstvenu istragu o zločinu, nezadovoljna je manjkom saradnje od strane Rijada.

U četvrtak, New York Times je objavio da je Mohammed bin Salman 2017. godine prijetio da će progoniti Khashoggija, te da su američke obavještajne službe presrele tu konverzaciju.

Prema toj informaciji, Bin Salman je svom saradniku rekao da će 'iskoristiti metak' ako se novinar ne vrati kući i ne prestane kritikovati zemlju.