Kilometarske kolone od mora, Austrijanci očekuju gužve zbog "bijega" iz Hrvatske

.
Oni koji se od ponedjeljka vraćaju iz Hrvatske također će morati predočiti negativni test na koronavirus.

 

Austrijske vlasti ovog vikenda očekuju velike gužve na granicama zbog strožih kontrola povratnika s ljetovanja. Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativni test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili moraju u 10-dnevnu karantenu.

 

Oni koji se od ponedjeljka vraćaju iz Hrvatske također će morati predočiti negativni test na koronavirus. Zato se očekuje da će mnogi skratiti odmor kako bi to izbjegli.

 

 

Gužve na Šentilju i Karavankama

 

Gužve su počele već danas. Na ulazu u Austriju kod Šentilja se u subotu ujutro čekalo oko sat vremena. Na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke se u subotu prije podne čekalo i do tri sata.

 

U Austrijskom automobilskom klubu (ÖAMTC) očekuju da bi se kolone iz smjera juga mogle pojačati u večernjim satima u subotu i tokom nedjelje.

 

Podsjetimo, austrijska vlada je odluku o strožim kontrolama donijela u petak nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

 

- Ogroman je priljev virusa iz Hrvatske, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. 

 

- Sadašnje su brojke zabrinjavajuće, kaže Kurz. 

 

- Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana."

 

U Austriji je u subotu zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je rekordnih 282.

 

Prema aktualnim informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova, u Hrvatskoj se službeno na odmoru nalazi oko 3000 austrijskih državljanina. No austrijske vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.