Kim Jong-un naredio fabrikama da povećaju proizvodnju oružja

-.
Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa

 

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong un dao je nove smjernice u velikim tvornicama oružja, uključujući one u kojima se proizvode motori za strateške projektile i bespilotne letjelice, objavila je danas državna novinska agencija.

Kim je također posjetio fabrike koje proizvode granate za raketne bacače i lanser transporter erectore, vrstu vozila koje može ispaljivati balističke projektile.

Dao je uputu da se poveća proizvodni kapacitet fabrika s ciljem jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje. Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa i bespilotne letjelice, a prikazala je svoje najnovije rakete i bespilotne letjelice na velikoj vojnoj paradi koja se održala krajem jula.

Vojnom paradom obilježavala se 70. godišnjica kraja Korejskog rata te se taj dan u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede. Tada se Kim sastao s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom te su obje strane tom prilikom potvrdile da će nastaviti jačati veze. Osim ruske delegacije, na paradi se našla i kineska na čelu s članom politbiroa kineske komunističke stranke Li Hongzhongasom.