Kina: Popeo se na zgradu i spasio dijete koje je visilo s balkona

Zang Šin (Zhang Xin), bivši kineski vojnik, popeo se do balkona na petom spratu stambene zgrade i spasio dvogodišnjeg dječaka koji je propao kroz rešetke na balkonu, ali se zaglavio među njima, nakon čega je ostao visiti.

Zang Šin (Zhang Xin), bivši kineski vojnik, popeo se do balkona na petom spratu stambene zgrade i spasio dvogodišnjeg dječaka koji je propao kroz rešetke na balkonu, ali se zaglavio među njima, nakon čega je ostao visiti. Zang ga je uočio dok je prolazio pored zgrade i bez previše razmišljanja, popeo se do njega i gurnuo ga nazad u stan. 

Zang je rekao kineskim medijima kako je tu prolazio sa svojim bratom kad je čuo vrisku dječaka. 

- Čuli smo nekoga kako vrišti odozgo i shvatili da se radi o djetetu, pa smo potrčali na prvi sprat. Pokušali smo kucati na sva vrata od šestog do četvrtog sprata, ali niko nije bio unutra. Onda se neko pojavio i pustio nas unutra na petom spratu. Ušli smo i onda shvatili da mali dječak visi iz susjednog stana - rekao je Zang. 

Francuskog migranta Mamodu Gasamu (Mamoudou Gassama) predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ugostio je i javno pohvalio nakon što se ovaj popeo uz fasadu zgrade u Parizu i spasio četverogodišnjeg dječaka koji je visio s balkona. Gasami su francuske vlasti ponudile državljanstvo, kao i posao vatrogasca.

Zang je, također, proglašen herojem na kineskim društvenim mrežama i medijima. 

- Ti si naš kineski Spajdermen, zaslužuješ nagradu - napisao je jedan komentator. 

Zang je pak skromno komentirao svoj postupak. 

- Bio sam u vojsci dvije godine i svaki stari vojnik napravio bi ovo - rekao je.