Kina uspostavlja "liniju razdvajanja" na Mount Everestu zbog širenja zaraze u Nepalu

Kina
Kina je danas najavila da će uspostaviti "liniju razdvajanja" na Mount Everestu kako bi spriječila kontakt planinara sa drugima iz Nepala.

 

Odluka Kine je uslijedila manje od sedam dana nakon što su alpinisti i vlasti u baznom kampu u Nepalu upozorili na rastuće slučajeve koronavirusa među planinarima pred kraj aprila.

Nepalska vlada, gladna prihoda od turizma, još nije otkazala proljetnu sezonu penjanja, koja traje obično od aprila do juna prije početka monsunskih kiša.

Mount Everest se nalazi na granici između Kine i Nepala i planinari taj vrh pokušavaju osvojiti s obje strane. Na samom vrhu prekrivenim snijegom može stati samo šest ljudi, a u vrijeme sezone i gužve planinari čekaju u redu da mu priđu.

Iako odmah na početku nije bilo jasno na koji način će se primijeniti linija razdvajanja na tom tijesnom vrhu, ali je tim tibetanskih planinskih vodiča poslan na samit da bi definisali liniju.

Linija će biti sporemna prije dolaska grupe kineskih alpinista koji su trenutno u putu.

Kako je dalje pojašnjeno, planinarima s kineske strane će biti zabranjeno da budu u kontaktu sa bilo kim s nepalske strane, kao i da diraju predmete koji se nalaze na vrhu.

Još nije jasno da li će tibetanski vodiči ostati i na terenu kontrolisati da li se propisi poštuju, piše BBC.

Turisti koji nemaju dozvolu ne mogu ući u kineski bazni kamp, ali je Peking zabranio uspon strancima.

Kako je već spomenuto, Nepal koji se u velikoj mjeri oslanja na prihode od turizma, dozvolio je pristup stranim planinarima te su tako ove sezone izdali oko 400 dozvola.

Više od 30 bolesnih planinara evakuisano je posljednjih sedmica sa nepalske strane za vrijeme drugog vala pandemije koronavirusa.