Kina uvela sankcije britanskim zvaničnicima zbog ujgurskog pitanja

Ujguri
London je ranije ove sedmice sankcionisao kineske zvaničnike zbog odnosa prema Ujgurima

 

Kina je uvela sankcije protiv devet pojedinaca u Velikoj Britaniji, uključujući poslanike, kao i protiv četiri entiteta nakon što je London ranije ove sedmice sankcionisao kineske zvaničnike zbog odnosa prema Ujgurima.

Kineska strana uvela je mjere protiv pojedinaca i entiteta koje optužuje za "maliciozno širenje laži i dezinformacija", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova objavljenom na veb sajtu Ambasade Kine u Britaniji.

Među sankcioniranima su predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Tom Tagendhat (Tugendhat) i Džefri Najs (Geoffrey Nice), koji je bio tužilac u procesu protiv Slobodana Miloševića pred Sudom u Hagu, a sada je predsjednik Ujgurskog tribunala, prenijela je agencija DPA.

Četiri sankcionisana entiteta su Komisija za ljudska prava vladajuće Konzervativne partije, Ujgurski tribunal, Istraživačka grupa za Kinu i Sud u Eseksu.

Imenovani pojedinci i njihovi najbliži članovi porodica više ne mogu ulaziti u matični dio Kine, Hong Kong i Makao.

Njihova imovina biće zamrznuta, a kineskim državljanima i institucijama zabranjeno je da posluju sa njima.

Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv četiri viša dužnosnika u Kini i državne organizacije za sigurnost. To je prvi put da je vlada u Londonu poduzela takve mjere zbog ujgurskoga pitanja. Nakon Britanije, slične sankcije - zamrzavanje imovine i zabranu putovanja - uvele su i Sjedinjene Države, Kanada te Evropska unija.

EU je tako uvela restriktivne mjere protiv Kine zbog kršenja ljudskih prava prvi put od masakra na Trgu Tiananmen 1989. godine.

U posljednjih nekoliko godina, na stotine etničkih Ujgura, Kazaka i Huja svjedočilo je o zatočeništvu u internacijskim logorima u kineskog provinciji Činđiang, u sklopu, kako tvrde posmatrači, vladine kampanje prisilne asimilacije etničkih manjina - muslimana.

Kineska vlada tvrdi da su kampovi - kroz koje je prema procjenama od 2017. prošlo više od milion ljudi - "stručni obrazovni centri" namijenjeni iskorjenjivanju ekstremizma i terorizma.

 

Foto: Ilustracija