Kina uvodi carine na američke proizvode vrijedne 60 milijardi dolara

Kina je saopćila kako planira uvesti tarife od 25 posto na američke proizvode u vrijednosti od 60 milijardi dolara, što je nastavak trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

Kinezi će nametnuti carine od 25, 20, 10 i 5 posto ako Trumpova administracija izvrši najavljene prijetnje o carini kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara, piše CNN. Među 5207 američkih proizvoda na koje će se nametnuti carine su meso, kafa, alkoholna pića, hemikalije, drvni i kožni proizvodi, strojevi, namještaj i dijelovi za aute. 

Kina tvrdi da je prisiljena krenuti u kontranapad

SAD su početkom jula uvele carine od 25 posto na uvoz robe iz Kine "teške" 34 milijarde dolara. Kina je odgovorila nametanjem carina od 25 posto na uvoz 545 artikala iz SAD-a, ukupne vrijednosti također 34 milijarde dolara. 

 - Kineska strana, nakon što je obećala da ni u kojem slučaju neće ispaliti prvi hitac, prisiljena je krenuti u kontranapad kako bi zaštitila interes svojeg naroda - poručilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

- SAD je počeo najveći trgovinski rat u historiji koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski gospodarski rast - saopćilo je kinesko Ministarstvo trgovine. 

Ranije ove godine predsjednik SAD-a Donald Tramp (Donald Trump) naredio je uvođenje carina na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara. Carine su dio Trampove protekcionističke agende, kojom potkopava politiku slobodne trgovine koja je oblikovala globalnu razmjenu roba u posljednjih nekoliko decenija.