JOŠ JEDNA DŽAMIJA U AUSTRIJI: Klagenfurt dobiva Islamski kulturni centar

IKC GHB je dobio građevinsku dozvolu za projekat "Islamski kulturni centar", koji se sastoji od džamije, administrativnog centra, abdesthane, parkinga, dječijeg igrališta i mnoštva zelene površine.

Uz Allahovu pomoć u ovoj godini ćemo organizirati kamen temeljac i početi sa gradnjom džamije.

Ovaj historijski momenat pripada svim članovima džemata, svim vakifima, svim donatorima, i svima koji se identifikuju sa ovim projektom.

Veliki respekt dajemo gradu Klagenfurtu i svim članovima administracije koji su bili dio procesa za izdavanje građevinske dozvole. U relativno kratkom roku, bez i najmanje predrasude prema džamiji i prema bosanskim muslimanima, smo prošli proces koji je trajao od 17. Maja 2018., kada smo predali zahtjev za dozvolom, pa do danas kada je građevinska dozvola dobila formalno-pravnu validnost.

Islamski kulturni centar Gazi Husrev-beg je osnovan još 17. 04. 1994. godine u Klagenfurtu.

Nakon kraćeg vremena džemat je, u neposrednoj blizini centra grada na adresi Villacher Straße 99, otkupio prostorije u kojima i trenutno borave.

Islamski kulturni centar Gazi Husrev-beg je u martu mjesecu 2014. godine pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju novog vjerskog objekta.

Na početku skromna ideja projekta je u džematu brzo sazrijela i uvidjele su se veće potrebe (posebno zbog budućnosti naše djece/omladine), zatim je odlučeno, da se napravi, ako Bog da, višegeneracijski projekat, projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra Gazi Husrev-beg u Klagenfurtu (IKC GHB Klagenfurt). Uz Allahovu pomoć i uz pomoć naših vjernih džematlija i vakifa u martu mjesecu 2016. godine IKC Gazi Husrev-beg je kupio 4.936 m2 zemlje u blizini samog centra Klagenfurta po cijeni (ukupno sa troškovima) od 255.000€.

Na dan 30. 06. 2016. godine, uz Allahovu pomoć, uspješno je otplaćeno cijelokupno zamljište, te se krenulo u tzv. Drugu fazu projekta – „Izgradnja mesdžida i porstora za mektebsku pouku“.

Prvi i višegodišnji imam bio je Sulejman ef. Šabanović. Zatim je džemat jedno kraće vrijeme predvodio Armin ef. Muftić, Ishak ef. Ahmetović, Hamed ef. Pehlić, te Abdulmalik ef. Husić.

Trenutni imam našeg džemata je hfz. Omer ef. Bušatlić koji je u džemat je došao u augustu mjesecu 2010. godine. Hafiz Bušatlić je završio Travničku medresu, gdje je kao učenik 4. razreda pred komisijom Rijaseta IZ BiH napamet proučio Kur’an, da bi nakon medrese upisao Fakultet islamskih nauka u Velikoj Britaniji. Poslije studija kraće vrijeme je bio imam u džematu Graz, nakon čega je došao u Klagenfurt.

Džemat Gazi Husrev-beg trenutno broji oko 250 aktivnih džematlija. U džematu se klanjaju svi namazi. Jedna od najznačajnijih aktivnosti džemata Gazi Husrev-beg je svakako održavanje vjerske nastave subotom i nedjeljom za djecu svih uzrasta. Nastava se odvija u prostorijama džemata paralelno sa školskom godinom. Trenutan broj djece koji pohađaju mektebsku nastavu je 80, od toga njih 50% pohađa redovno nastavu.

Na kraju svake mektebske godine uz pomoć roditelja i djece održava se centralna manifestacija – „Završni mektebski ispiti“, gdje naša djeca pred velikim brojem vjernika i uvaženih gostiju prezentiraju stečeno znanje.

Također tokom sedmice se održava hifz Kur´ana za djecu, koja bilježe jako dobro uspjehe, sufara za odrasle i halka Kur´ana, te 2 puta u mjesecu „Komentar Buharijeve zbirke hadisa“. Shodno tome kako mogućnosti dozvoljavaju organiziraju se promocije knjiga i organizira se godišnje dan sjećanja na Srebrenicu.

Pored spomenutih aktivnosti džemat je angažovan i na aktivnom dijalogu sa okolnim džematima Kärnten pokrajine, gdje se posebno izdvajaju saradnja i prijateljstvo sa džematom iz Wolfsberga. Trenutne prostorije su tijesne da bi sve džematlije mogle rahat klanjati džumu namaz, pa smo uz Božiju pomoć pokrenuli akciju za pronalaženje kvalitetnijih prostorija u martu 2014. godine. Postoji velika spremnost i volja džematlija za ovaj korak.