Ko je Čaba Der - plaćeni ubica iz Srbije za kojim traga cijeli svijet

Za plaćenim ubicom Čabom Derom (39) trenutno zbog ubistava tragaju policije tri zemlje: Srbije, Mađarske i Holandije, ali je pitanje koliko je ljudi, i to po nalogu, likvidirao ovaj Čantaviranin u protekle dvije godine, od kada je pušten iz zatvora nakon izdržane kazne zbog egzekucije Branislava Jelačića.

Posljednji zločin (za koji znamo) jeste ubistvo koje je počinio početkom ove godine. Ubio je Hrvata, Nebojšu M. usred bijela dana na Banovom Brdu, prenosi Radiosarajevo.ba.

Likvidacije za koje je za sada osumnjičen počinio je za malo više od pet mjeseci, i to u različitim dijelovima Evrope, i trenutno je državljanin Srbije koji ima najviše crvenih potjernica, nakon narko-bosa Zorana Jakšića, koji je u zatvoru u Peruu zbog trgovine drogom i ubistava.

"Izrastao je u ozbiljnog plaćenika, o čemu svedoči njegova karijera po izlasku iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Angažuju ga kriminalni klanovi širom Balkana da eliminiše nepoželjne, jer je verovatno i za ubistvo u Ivana Serdarušića u Holandiji, naređenje stiglo iz Hrvatske, odakle je žrtva poreklom. Uz to, Derovo znanje mađarskog jezika, kao i to što njegov rodni kraj gravitira ka Mađarskoj, pogodan je i tamošnjim kriminalnim grupama da ga vrbuju da za njih odradi najprljavije poslove", kaže sagovornik Blica blizak bezbednosnim službama.

Upravo ta razgranata poslovna mreža širom Balkana, pretpostavlja se, omogućava Čabi Deru i da se posle likvidacije mete sakrije.

"U prvom mahu se sumnjalo da će ga organizator poslednje likvidacije, Nebojše Markovića u Beogradu, možda eliminisao da ga ukoliko padne ne razotkrije. Međutim, Der je beskrupulozan, ne zanima ga da li će ostaviti traga prilikom ubistva, i kao takav pogodan je da odradi još neke "poslove". Verovatno je utočište našao kod nekog za koga je već radio i ko će ga opet angažovati da eliminiše nepoželjnog bivšeg saradnika ili rivala. Informacije ukazuju da je radio i za kriminalne grupe iz uže Srbije, Hrvatske, Mađarske, ali i za crnogorske.

Bio je u kontaktu i sa grupom narko-bosa Nasera Keljmendija, čiji poslovi su razgranati širom Balkana, a najveći uticaj ima na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini, pa nije nemoguće da je tamo našao utočište", ukazuje naš sagovornik.

Srpska policija je nekoliko dana nakon zločina u Beogradu uhapsila Alena Ciglera, saučesnika Čabe Dera, koji ga je dovezao do žrtve, a ubrzo su i Mađari u Budimpšetu priveli i njegovu djevojku Ninu. Vjerovalo se da oni imaju neka saznanja o mogućem Derovom utočištu. Međutim, ispostavilo se da oni ili ne znaju gdje se Čaba krije, ili jednostavno štite trenutno najtraženijeg balkanskog plaćenika.

O samoj ličnosti plaćenika Čabe Dera, koliko ga ne zanima da li će ga snimiti kamere dok ubija žrtvu i da li će biti identifikovan, možda najbolje svjedoči to kako je uhapšen posle likvidacije u Novom Sadu. Naime, Der je tada uhapšen dok je voajerisao, gledao mladi par kako se mazi u automobilu. Stavljene su mu lisice na ruke i odmah je utvrđeno da je voajer u stvari ispalio smrtonosni hitac u Jelačića.

 

Novi Sad

Ozbiljnu kriminalnu karijeru, Der je započeo likvidacijom Branislava Jelačića, člana kriminalne grupe "Firma", 11. maja 2004. u novosadskom restoranu "Marina", i to naočigled brojnih gostiju. Izvadio je pištolj i hladnokrvno pucao u Jelačića, po nalogu Vojislava Škrbića, s kojim je žrtva bila u sukobu zbog narko-tržišta. Priznao je zločin, osuđen je na 15 godina zatvora, a iza rešetaka proveo je malo manje od 13 godina.

Sarajevo

Čaba je zajedno s Markom Gojčevićem iz Bara 20. septembra 2017. godine bio uhapšen na području općine Novo Sarajevo. Kod njih su tada bili pronađeni automatski pištolji sa prigušivačima. Prema pisanju medija, prilikom saslušanja u MUP-u KS oni su tada priznali da su u Sarajevo došli da izvrše ubistvo, ali nisu otkrili ko je naručilac ubistva, niti koga su trebali likvidirati. Nezvanično, došli su da bi likvidirali Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe kao osvetu za ubistvo Armina Muše Osmanagića, vođe rivalskog klana sa crnogorskog primorja.

Amsterdam

U Čabinoj karijeri zatišje je trajalo skoro godinu dana, ali to ne znači da za to vrijeme nije po nečijem nalogu izvršio još neku likvidaciju, već da nisu nađeni dokazi koji bi ga povezali sa zločinom. Holanđanina porijeklom iz Hrvatske Ivana Serdušića (62) likvidirao je hicem iz pištolja 30. jula 2018, naočigled brojnih gostiju italijanskog restorana u kome je žrtva sjedela. Kamere su snimile njegov dolazak i odlazak sa mesta zločina, na kome je ostavio i DNK trag. Sumnja se da je Serdušićevo ubistvo naručeno zbog neraščišćenih odnosa u trgovini drogom.

Budimpešta

Nepuna dva mjeseca nakon likvidacije u Amsterdamu, 20. septembra, Der je opet na djelu, ali u prijestolnici Mađarske, gdje je na parkingu ubio kontroverznog biznismena Lasla V. Žrtvi, koju je primorao da klekne, pucao je u glavu, a zatim tijelo bacio u potok. Pretpostavlja se da je ubistvo naručeno, a u kolima Lasla V. nađeni su novac i droga.

Beograd

Nebojšu Markovića ubio je dok je žrtva vadila dječja kolica iz automobila u naselju Banovo brdo.

Likvidaciju su snimile kamere, a Čaba Der se u momentu izvršenja smijao. Poslije zločina, odvezao se u "puntu" u kome ga je dovezao saučesnik Subotičanin Alen Cigler. Za sada još nije utvrđeno po čijem nalogu i iz kog razloga je Der ubio Markovića.