Koliko se kandidati za člana Predsjedništva BiH zaista zalažu za bolju BiH i njene građane?

Građani u BiH predugo glasaju prema ustaljenoj praksi kratkotrajnog interesa bez da su dovoljno informisani o stvarnim posljedicama takve prakse. Građani koji bojkotuju glasanje iz revolta takođe imaju opravdanje, ali su i jedni i drugi nedovoljno informisani ili pak pogrešno informisani.

Političke kampanje uvijek govore najbolje o svim političarima, o njihovim intaktnim političkim karijerama, zalaganjima za pozitivne inicijative, borbu za građane u svakom segmentu njihovog života te obiluju mnogobrojnim obećanjima za buduća zalaganja.

U društvu zasićenom politikom, istim licima, istim prevarama, lažnim obećanjima i dugogodišnjim razočarenjima, lako je plasirati neistinite informacije unutar kampanja jer su građani preumorni da ih provjeravaju.

Ipak, sve te superlative je lako provjeriti i argumentovati.

Odsustvo zalaganja mnogih političara izazvalo je razočarenje građana u institucije, političke predstavnike, ali da li su svi političari isti ?

Aktuelna politička kampanja svih kandidata za člana Predsjedništva BiH takođe obiluje mnogostrukim informacijama o svakom od njih. Neki su nova lica politike a neki su tu već dosta dugo i obnašaju važne funkcije u vlasti.

Kako je rad poslanika Parlamentarne skupštine BiH i delegata Doma naroda BiH javan i  kako su informacije o tom radu dostupne svima, analizirali smo stvarni dosadašnji rad kandidata za člana Predsjedništva BiH koji su aktuelni poslanici i delegati.

Brojke nikada ne lažu i već same po sebi dovoljno govore o pristupu radu i stvarnoj želji za promjenama u BiH.

Pogledajmo koliko aktuelni kandidati za članove Predsjedništva BiH imaju osnova za nova obećanja i koliko su do sada bili vrijedni na funkcijama koje obnašaju:

Image

Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ 1990 za članicu Predsjedništva BiH i aktuelna poslanica u Parlamentu BiH, do kraja svog četverogodišnjeg mandata kao poslanice u Parlamentaroj skupštini BiH, postavila je tek pet ( 5 ) pitanja i predložila tek jednu inicijativu.

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a i aktuelni poslanik u Parlamentu BiH, u svom mandatu je postavio 106 pitanja i uputio 25 inicijativa.

Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred DF-a i poslanik u Parlamentu BiH, u aktuelnom mandatu nema niti jedno postavljeno pitanje i niti jednu upućenu incijativu a prema arhivi snimaka sjednica Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH, jako rijetko i prisustvuje istim.

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH i aktuelni zamjenik Predsjedavajućeg PDPS, u toku zadnjeg mandata postavio je ukupno deset ( 10 ) pitanja i nije uputio niti jednu poslaničku inicijativu.

Fahrudin Radončić, kandidat SBB-a za člana Predsjedništva BiH i aktuelni delegat u Domu naroda BiH, za svog aktuelnog mandata nije postavio ni jedno poslaničko pitanje i nije uputio niti jednu poslaničku inicijativu.

Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka za člana predsjedništva BiH i aktuelni poslanik u Parlamentu BiH,  tokom mandata je uputio 50 poslaničkih inicijativa i postavio 105 pitanja što ga čini najaktivnijim poslanikom / zastupnikom od svih kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Koliko su navedeni kandidati osigurali osnov za obećanja i povjerenje građana, prosudite sami.

Koliko zaslužuju da zbog njih obavite svoju građansku dužnost i da na osnovu njihovog dosadašnjeg rada povjerujete u  njihova nova obećanja da će raditi i zalagati se za vas,  odlučite sami.

(Analiza rada poslanika/delegata Parlamenta BiH – mandat 2014-2018. godina- podaci preuzeti sa zvanične stranice- www.parlament.ba)