Komisija Parlamenta: Bradara i Puzigaća prekršili poslovnik pozivanjem na vitalni interes

Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Federalnog parlamenta utvrdila je da Odluka kojom se smatra da prijedlog razriješenja potpredsjedavajućeg Doma naroda Drage Puzigaće spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nije u skladu sa odredbom člana 117. Poslovnika o radu ovog doma.

Time je Zakonodavno-pravna komisija, koja ima nadležnost pratiti proces zakonodavne procedure prilikom donošenja zakona i drugih akata, ustanovila da su predsjedavajuća Doma Lidija Bradara (HDZ) i potpredsjedavajući Drago Puzigaća (SNSD) na posljednjoj sjednici Doma prekršili poslovnik pozivajući se na vitalni interes kod smjene Puzigaće, a koju je pokreno Klub Srba.

Također, Zakonodavno-pravna komisija je utvrdila da su se Bradara i Puzigaća na pretposljednjoj sjednici, protivno procedurama, pozvali na vitalni nacionalni interes kod Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, jer njihova odluka "nije donesena u okviru roka od jedne sedmice predviđenog odredbama Poslovnika.

Image

Smjenu Puzigaće nekoliko stranaka, SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka, pokrenuli su radi spriječavanja opstrukcija kod izglasavanja Zakona o izbornim jedinicima FBiH, a koji bi trebao riješiti presudu "Božo Ljubić".

Prema ocjenama iz navedenih stranaka HDZ i SNSD su se po ovom pitanju udružili radi spiječavanja izglasavanja ovog zakona koji nije po mjeri HDZ-a.

Image

Dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine, očito, u Klubu Hrvata nema, zakon se smatra oborenim. Ta sjednica je, međutim, prekinuta i prije nego što se raspravljalo o zakonu.

I potpredsjednik FBiH Milan Dunović je najavio mogućnost podnošenja apleacije Ustavnom sudu ukoliko mu predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara dostavi zvanični dokument u kojem se poziva na pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada je predložena smjena potredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda Drage Puzigaće.