Komšić u Zagrebu razgovarao sa Stjepanom Mesićem

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji će 20. novembra preuzeti mandat, nalazi se u Zagrebu, a danas se sreo sa bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Tačno je da su se danas u Zagrebu sreli Stjepan Mesić i Željko Komšić. To je bio neformalan susret koji je kratko trajao. Dugo se nisu sreli, pa su se odlučili vidjeti i porazgovarati", izjavila je za bh. portal Klix.ba Mirjana Pavoković, Mesićeva dugogodišnja najbliža saradnica.

Da se Željko Komšić nalazi se u Zagrebu, Hini je ranije u utorak potvrdio generalni sekretar njegove stranke Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić i ustvrdio da se o "službenom posjetu" iako Komšić još nije službeno preuzeo dužnost. 

"Gospodin Komšić je u službenom posjetu Zagrebu. Ne mogu vam otkriti pojedinosti", rekao je Miletić.

Dodao je kako će uskoro u javnosti biti jasnije što Komšić radi u Zagrebu.

"Neke ćete stvari vidjeti u medijima, neke nećete. Nakon inauguracije sve će vam biti jasno. Ništa nije tajno, ali vam sada ne mogu otkriti pojedinosti", rekao je Miletić. 

Pismo predsjednici Grabar - Kitarović

Po njegovim riječima, Komšić je misiji popravljanja odnosa dviju država. 

"Idemo k tome da normaliziramo odnose Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom", kazao je generalni sekretar DF-a.

Osim predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, niko iz hrvatskog državnog vrha nije u Zagrebu. Premijer je u Kini, predsjednik Sabora u Dubrovniku, gdje je i ministrica vanjskih poslova.

Tokom dana Komšić je uputio pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću predlažući da razgovaraju o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu te Ustavnoga suda u predmetu Bože Ljubića.

Komšić bi trebao 20. ovoga mjeseca položiti zakletvu i ponovno postati član državnoga vrha zajedno s još dvojicom kolega, bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i srpskim Miloradom Dodikom.