Kanada vrši posljednje pripreme za legalizaciju kanabisa

U Kanadi se sprovode posljednje pripreme povodom usvajanja zakona o legalizaciji kanabisa, a provincijama je ostavljeno da do 17. oktobra utvrde pravne detalje njegovog sprovođenja.

Kanađani će ubuduće moći da uzgajaju, posjeduju i konzumiraju marihuanu u rekreativne svrhe.

Urugvaj je prije pet godina postao prva zemlja u svijetu koja je legalizovala kanabis, a Kanada je druga, prenio je AFP.

Derivati poput jestivih produkata, kozmetike i elektronskih cigareta koje sadrže kanabis neće biti legalni do 2019. godine.

Očekuje se da će legalizacija pozitivno uticati na ekonomiju Kanade i da će generisati od 816 miliona do 1,1 milijardi dolara u četvrtom kvartalu.

Nije uračunato crno tršite, od kojeg se očekuje da će imati udio od oko 25 posto u količini konzumiranog kanabisa, navodi kanadski zavod za statistiku.

Država će od ove industrije naplatiti porez od oko 400 miliona dolara, a svoj dio će dobiti provincije, opštine i federalna uprava.

moći da uzgajaju, posjeduju i konzumiraju marihuanu u rekreativne svrhe.

Procjenjuje se da će 5,4 miliona Kanađana kupiti kanabis na legalan način tokom 2018. godine, što je oko 15 posto populacije. Oko 4,9 miliona već konzumira marihuanu.