Kraj miholjskog ljeta, iduće sedmice snijeg

Prema navodima „AccuWeathera“, očekuje nas blaga zima s malo snijega

U miholjskom ljetu, s temperaturama do 26 stepeni, građani BiH uživat će do kraja ove sedmice. Prema najavama meteorologa, već u nedjelju temperatura će početi padati.

  •  „AccuWeather“: Malo padavina i iznadprosječne temperature

    „AccuWeather“: Malo padavina i iznadprosječne temperature

Kako nam je potvrdio Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zahladnjenje će se najviše osjetiti u jutarnjim satima.

Snažni vjetrovi

- Još svježije bit će početkom iduće sedmice, a mogući su i minusi. To se najviše odnosi na centralne i zapadne krajeve Bosne. Također, niže temperature bit će i u planinskim predjelima – rekao je Zulum. 

Iduće sedmice očekuje se i više padavina, a prema trenutnim pokazateljima, nije isključen ni snijeg.

- Više ga možemo očekivati u centralnim i jugozapadnim krajevima BiH. Potom slijedi stabilizacija, a početkom novembra očekujemo veću količinu padavina – dodao je Zulum.

Poznata svjetska meteorološka stanica „AccuWeather“ objavila je predviđanja za predstojeću zimu, u kojima se navodi da će dominirati snažni vjetrovi i vlažno vrijeme, ali ne i sa snijegom.

Topao zrak

U odnosu na ostatak Evrope, Španija, Portugal, Italija i Balkan imat će topliju zimu. Oluje koje dolaze s Atlantika s toplim zrakom spriječit će prodor hladnog sibirskog zraka. Očekuje se dosta kiša, ali ne i snijega, dok će januar i februar biti većinom bez padavina.

  •  Zulum: Pad temperatura

    Zulum: Pad temperatura

Za Balkan se predviđa da će temperature biti više od prosječnih za zimski period te da će biti vrlo malo snijega. Prema prognozi ove stranice, ne bi se trebali ponoviti ekstremno hladni dani kao prošle zime.

Prognoza za zimu početkom decembra  

- Kalendarski, zima nastupa 21. decembra. Službena prognoza za zimu radit će se početkom tog mjeseca. Obuhvatit će se prostor jugoistočne Evrope, pa i Mediterana. Svi nacionalni instituti i zavodi sastat će se i napraviti usaglašenu prognozu za zimski period – rekao je Zulum.