Kritkovati Radončića kao graditelja u Tuzli je apsurdno

Povodom sinoćnog gostovanja g-dina Šefika Džaferovića u Tuzli i njegove tvrdnje da „on nema firme i tornjeve i da gradi institucije BiH“, Gradski odbor SBB Tuzla saopćava:

Očigledno je da g-din Džaferović i ne shvata da grad Tuzla baš i nije mjesto gdje se Radončiću može prigovoriti što je graditelj, odnosno investitor. Radončić je u „gradu soli“ napravio veliki trgovačko – stambeni centar. U njemu je 111 porodica po vrlo povoljnim cijenama trajno rješilo svoje stambene probleme, odnosno otkupilo stanove u svom vlasništvu, a Tuzla je uljepšana izuzetnom arhitektonskom cijelinom. Uz to, u objektu radi više stotina radnika Robota i studira više stotina studenata na devet fakulteta Internacionalnog univerziteta Kallos koji je tu smješten. Građani Tuzle znaju da je ta lokacija plaćena rekordnim 9,5 miliona KM, a od tog novca su građena popularna jezera.

 

Posebno treba naglasiti i podzemne garaže koji Tuzli trebaju te rad i više drugih kompanija smještenih u spomenutom Avaz – Robot centru.

 

Ovi podaci su dokaz Džaferovićeve ekonomske nekompetentnosti i da su privatne inicijative i investitori na globalnom planu svugdje veliki zamajac razvoja svake države ili regiona.

 

Što se tiče izgradnje institucija države, i tu je Radončić u prednosti u odnosu na Džaferovića. Radončić je iza sebe, kao bivši ministar sigurnosti BiH, ostavio ozbiljnu pravnu  ostavštvinu.

Uz pomoć Parlamenta BiH usvojene su Izmjene Krivičnog zakona za sankcioniranje odlazaka na strana ratišta i učešća u paravojnim formacijama (tzv. Radončićev zakon) koji je bio prvi takav u regionu.

 

Također, isto se odnosi i na Zakon o programu zaštite svjedoka i, posbebno, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

 

Neka Džaferovic pokaže takvu vrstu personalnog liderstva i efikasnosti iz svoje stranačke pravne fioke – navodi se u reagiranju GO SBB Tuzla.