Krpelji vrebaju iz trave, ali i sa drveća

Proljetni dani donose i najezdu insekata poput krpelja koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi jer prenose razne bolesti poput Lajmske koju uzrokuje bakterija Borelia. Ovi insekti vrebaju sa svih strana, a najčešće iz trave i sa drveća, pa je poslije svakog boravka u prirodi preporuka da se pregleda tijelo da nema slučajno nekih izraslina poput bena, što ukazuje da je u pitanju krpelj.

Intervencija

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a ističu da svakodnevno primaju pacijente s ubodom krpelja koji se adekvatno zbrinu. Međutim, apeluju na građane da u ovakvim situacijama pomoć ipak potraže u svojim ambulantama i domovima zdravlja, osim u noćnim satima kada su im na raspolaganju ekipe Hitne pomoći, javlja Oslobodjenje.

- Tokom dana, kada rade ambulante i domovi zdravlja, nema potrebe da građani dolaze u Hitnu pomoć, jer je za vađenje krpelja potrebna samo jedna pinceta koju svaka zdravstvena ustanova ima, tako da tu intervenciju može uraditi bilo koji zdravstveni radnik u ambulanti. Zaista ne treba ekipe Hitne pomoći zatrpavati tim poslom, jer se mi bavimo urgentnim stanjima kada su životi ugroženi, istakao je Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a.

Komplikacije

On je pojasnio da svaki ujed krpelja ne mora biti zarazan i nakon vađenja pacijenta samo treba staviti pod stalni zdravstveni nadzor.

- Vrlo je važno da krpelja odstrani stručna osoba, odnosno medicinski radnik. Potrebno ga je u potpunosti odstraniti iz tkiva jer u protivnom mogu nastati komplikacije. Poslije vađenja, nije potrebno davati tetanus, pa čak ni antibiotike. Nekim pacijentima se propisuje terapija liječenja antibioticima i obično se daju dvije doze. Nakon toga se prati stanje, ukoliko se nakon nekoliko dana javi crveni krug oko ujeda, to je znak da je krpelj bio zaražen. U tom slučaju odmah treba reagovati i početi liječenje, naveo je Zalihić.