KUD iz Donje Lučke čuva kulturnu baštinu naših predaka

tradicija
Kulturno-umjetničko društvo iz Donje Lučke već dugi niz godina od zaborava čuva tradiciju i običaje našeg kraja. Udruženje okuplja mlađe i starije članove s ciljem čuvanja, njegovanje i unaprijeđenja kulturnog blaga našeg naroda, ali i očuvanja i promoviranja narodnih igara, izvornih pjesama i ručnih radova.

Osim što jedni od drugih uče, druže se i putuju, članovi ovog KUD-a su veliki čuvari naše kulturne baštine.

KUD „Mirvet Beganović“ iz Donje Lučke velikim trudom i ozbiljnim radom čuva od zaborava običaje običaje i tradiciju naših predaka. Osnovan je 2012.godine i okuplja oko 70-tero članova različitih dobnih skupina. Prvobitno se ovaj KUD zvao Kulturno-umjetničko sportsko društvo „Lučka“, ali nakon tragičnog stradanja jednog od osnivača i članova ovog društva, kako bi sačuvali uspomenu na njegov lik, djelo i veliki doprinos KUD je dobio i ime po njemu.

„Cilj našeg Društva je čuvanje, njegovanje i unaprijeđenje kulturnog blaga našeg naroda, ali i očuvanje i promoviranje narodnih igara, izvornih pjesama i ručnih radova“, istaknula je Tehvida Kajtazović, predsjednica pomenutog KUD-a.

Image
TRADICIJA

“Bavimo se folklorom, izvornim pjesmama i ručnim radovima. Dva puta sedmično se sastajemo, tj. naše dvije sekcije folklorna i sekcija izvornih pjesama i ručnih radova. Ovaj KUD nam je prilika da se družimo razmjenjujemo iskustva, okupljamo naš narod, , mada, narod sve više odlazi, pa su naši članovi uglavnom starije osobe”, kaže Tehvida Kajtazović, predsjednica KUD-a “Mirvet Beganović” Donja Lučka.

Članovi i članice ovog KUD-a su sudjelovali širom Slovenije, Hrvatske, Austrije i BiH,a takav plan aktivnosti predviđen je i za ovu godinu. Želja im je, kako je istaknuto, da posjećuju i etno sajmove s ciljem da svoje proizvode prodaju.

Image
tradicija

Žene u malim sredinama nemaju velike mogućnosti baviti se nekim dodatnim radom, družiti se, pa im ovakva vrsta okupljanja dobro dođe za relaksaciju.Aktivizam ovog KUD-a vidljiv je na više polja. Puno su gostovali u inostranstvu i upoznali nove krajeve i prijatelje. Pjevajući i igrajući kroz razne susrete i događaje, nastoje prezentirati sve što su radili i vježbali na njihovim probama.