Lavrov i Pompeo razgovarali o situaciji u Siriji

Ruska strana je stavila naglasak na potrebu suzdržavanja od bilo kakvih koraka koji bi narušili suverenitet Sirije

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov (Sergey) i američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) razgovarali su danas telefonom o situaciji u Siriji i odnosima između Moskve i Vašingtona, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije. 

- Tokom razgovora o situaciji u Siriji, ruska strana je stavila naglasak na potrebu suzdržavanja od bilo kakvih koraka koji bi narušili suverenitet i teritorijalni integritet Sirije. Osim toga, bilo je govora i o određenim bilateralnim pitanjima - navodi se u saopćenju.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije prvenstveno radi borbe protiv milicije sirijskih Kurda, Jedinice narodne odbrane (YPG), koju smatra terorističkom organizacijom.

Operacija je obustavljena nakon prekida vatre dogovorenog uz posredovanje Rusije.  Prema dogovoru koji su postigli turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojna policija i sirijski graničari bi se trebali pobrinuti da u roku od šest dana nema pripadnika Jedinice narodne odbrane 30 kilometara od granice. 

Od utorka 29. oktobra ruske i turske snage počet će patrole na sjeveroistoku Sirije.