fbpx Ledeni val u BiH: Olujni vjetar spustio temperaturu na minus 22 stepena

Ledeni val u BiH: Olujni vjetar spustio temperaturu na minus 22 stepena

Home

Ledeni val u BiH: Olujni vjetar spustio temperaturu na minus 22 stepena


Snježne padavine i jutros su izazvale brojne probleme u saobraćaju širom BiH. Na nekim putnim pravcima je potpuno obustavljen saobraćaj. Dodatni problem stvaraju izrazito niske temperature koje su jutros iznosile minus 15 stepeni, koliko je bilo na Sokocu.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros je najhladnije bilo na Bjelašnici gdje je temperatura u 6:29 sati iznosila minus 22 stepena. Visina snijega na ovoj Olimpijskoj planini je 63 centimetra.

Najtoplije je bilo u Neumu i Stocu gdje je zabilježeno minus jedan stepen. Snijeg i dalje pada u većem dijelu BiH, ali smanjenim intenzitetom. Visina snježnog pokrivača je najveća u Goraždu - 40 centimetara, u Sarajevu je 29 centimetara, Banjoj Luci 10, a najmanja je u Bileći gdje je izmjereno tri centimetra snijega.Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, zapadnim i istočnim područjima Bosne povremeno će padati slab snijeg. Očekuju se povremeni olujni udari vjetra. Najviša dnevna temperatura kretat će se od minus 12 do minus 6, na jugu od 1 do pet stepeni. U Sarajevu će biti minus osam stepeni. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS prestanak padavina očekuje se večeras.Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, zbog snijega i snježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Glamoč-Mlinište i Rakitno-Blidinje, dok se na području cijelog Livanjskog kantona zabranjuje saobraćaj za vozila preko 7,5 tona.Na području Romanije (Sarajevo-Rogatica) teretna vozila s prikolicom i šleperi se propuštaju naizmjenično, uz obaveznu upotrebu lanaca. Na magistralnim putevima Gacko-Tjentište (Čemerno), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Sarajevo-Konjic (Ivan), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) i Sarajevo-Olovo (Nišići), policija iz saobraćaja isključuje teretna vozila koja nemaju lance. Lanci za teretna vozila preporučuju se i na ostalim dionicama u višim predjelima. Otežano je i saobraćanje na autoputu A-1 Zenica-Tarčin.Zbog niskih temperatura u nižim područjima, kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima vozače upozoravaju na poledicu na cesti. Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/01/2017 - 07:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top