Lideri EU razmatraju udvostručenje vojne pomoći Ukrajini

safd
Također su raspravljali o tome kako poboljšati odbrambenu saradnju među državama članicama i ublažiti ekonomske posljedice rata, kao i o mogućnostima daljnjih sankcija

- Lideri zemalja članica Europske unije danas u Versaillesu razmatraju moguće udvostručenje sredstava namijenjenih vojnoj pomoći Ukrajini. To je ono što ćemo učiniti i siguran sam da će čelnici to odobriti, taj novac. I to će se dogoditi (odmah) - rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost  Žozep Borelj (Josep Borrell) na početku samita.

- Jučer sam predložio da se udvostruči naš doprinos s 500 miliona eura vrijednom vojnom pomoći - dodao je Borelj. Prije nešto više od sedam dana Evropska unija je prvi put u historiji odlučila finansirati kupnju te isporuku oružja i opreme napadnutoj zemlji članici Evropske unije.

U tu je svrhu osnovan mehanizam vrijedan 500 milijuna eura.

- Mislim da su se svi složili da su se stvari promijenile od 24. februara - rekla je estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas)na početku sastanka, referirajući se na prvi dan ruskog napada. Čelnici EU također su raspravljali o tome kako poboljšati odbrambenu saradnju među državama članicama i ublažiti ekonomske posljedice rata, kao i o mogućnostima daljnjih sankcija.

- Samit je također bio prilika da se sredstva za odbranu troše učinkovitije. U Evropskoj uniji trošimo više novca na vojne izdatke od Rusije. Ali kupujemo toliko različitih stvari da trošimo previše novca - rekao je luksemburški premijer Havijer Betel (Xavier Bettel).

Betel je također govorio protiv po njemu ishitrenih zahtjeva za uvođenjem novih sankcija Rusiji, nakon što su se Latvija, Litvanija i Poljska jučer zauzele za zabranu uvoza ruskih energenata.

- Oni koji dolaze s novim sankcijama su oni koji se sutra vrate i kažu: "Trebamo više novca" - rekao je Bettel.

Očekuje da će čelnici zemalja članica EU razgovarati i o tome da učine ekonomiju manje ovisnom o materijalima iz trećih zemalja.