Litvanija bi mogla prestati kupovati naftu i plin od Rusije

saf

Vlada Litvanije najavila je da bi mogla prestati kupovati naftu i prirodni gas od Rusije zbog napada te zemlje na Ukrajinu.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda izjavio je da ako Rusija bude uspješna u Ukrajini, vjerojatno će njena sljedeća meta biti baltičke zemlje.

Najveća tragedija

- Vladimir Putin je rekao da je najveća tragedija 20. stoljeća raspad Sovjetskog Saveza. Dakle, cilj su joj baltičke države, jer su i te zemlje bile dio Sovjetskog Saveza - rekao je Nauseda za BBC.

Ističući da je Litvanija, suočena s mnogim prijetnjama, povećala budžet za odbranu, Nauseda je izrazio puno povjerenje u NATO kao zajedničku odbrambenu organizaciju.

Osvrćući se na sankcije protiv Rusije, Nauseda je ukazao na sporazum BRELL, koji je doveo Litvaniju, Estoniju, Latviju, Bjelorusiju i Rusiju u jedinstveni energetski prsten.

Ubrzati proces

- Proces uklanjanja Litvanije iz BRELL-a može se završiti 2025. godine. U ovom trenutku mi želimo ubrzati ovaj proces i to ćemo pokušati - kazao je lider Litvanije.

Nauseda je izjavio da u tom kontekstu mogu smanjiti kupovinu nafte i plina iz Rusije i dodao da su spremniji od mnogih drugih zemalja u Ervopske unije smanjiti energetske resurse iz Rusije, prenosi Anadolija.