Ljekovita svojstva jagoda i evo zašto je treba jesti što više…

23232323

 

Jagoda (Fragaria vesca) – veoma je aromatična slatkastog je ukusa i veoma sočna, crvene su ili žute boje (zavisno od sorte). Plodovi su malo izduženog oblika. Nisko je kalorična, 100 g ima 27 kalorija. Sadrži: 0,6 g proteina, 6,2 g ugljenih hidrata, bez masti. Ima 1% slobodnih organskih kiselina (limunska, vinska, jabučna, salicilna) i flavonoide.

 

Od mineralnih materija ima kalijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora (naročito mangana koji djeluje na cjelokupni metabolizam, proizvodi kosti i krv, hrani živce i mozak, podstiče libido).

 

Od vitamina sadrži karoten, vitamine grupe B, vitamin C (oko 64 mg) i vitamin E, tanin, etarsko ulje, triterpen, pentozan. Preporučuje se i dijabetičarima. Jagode treba prati vrlo kratko pod mlazom vode neposredno prije jela, jer se na taj načIn sačuvaju njeni sastojci. Jedna jagoda ima oko 200 sjemenki.

 

Ljekovita svojstva: neutrališu otrove u tijelu, kod tegoba jetre, srčanih oboljenja i reumatskih oboljenja. Jagode sa mlijekom treba da jedu oboljeli od akutnog i hroničnog reumatizma i gihta. Soli jagoda umanjuju kiselinu u krvi, a sadrže i jedinjenja srodna salicilu od kojeg se pravi aspirin.

 

Popravljaju krvnu sliku, snižavaju krvni pritisak, umiruju živce, pomažu rastvaranju mokraćne kiseline u krvi. Odlične su u borbi protiv kamenca u žučnoj kesi i bubrezima. Preporučuje se i dijabetičarima. Vitamin C znatno jača imunološki sistem i pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe.

 

Kontraindikacije: kod nekih korisnika (naročito kod djece) izaziva alergiju.