Lukašenko iznio detalje razgovora s Putinom uoči invazije: Tražio je da mu čuvam leđa

.
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je kako Bjelorusija nije bila upoznata s detaljima odluke Putina da napadne Ukrajinu te je pojasnio detalje posljednjeg razgovora s ruskim liderom prije invazije.

 

Tokom razgovora s medijima, Lukašenko je rekao kako je sa Putinom razgovarao nekoliko dana prije 24. februara, odnosno početka invazije.

"Nekoliko dana smo se sastajali u njegovoj seoskoj rezidenciji i razgovarali o situaciji koja se razvila. U tom trenutku Putin mi je rekao: 'Saša, ako se nešto desi, mi smo saveznici...", rekao je Lukašenko.

Prvi čovjek Bjelorusije ističe kako je tad vrlo jasno odgovorio Putinu.

"Naravno da smo saveznici, svi znaju naše sporazume. Ako neko ratuje protiv Rusije, mi ulazimo u rat. Ako neko ratuje protiv Bjelorusije, vi ulazite u rat. Mi imamo jednu vojsku", prepričao je Lukašenko razgovor sa Putinom.

Nakon toga, ističe, Putin je imao jednu molbu za njega.

"Rekao mi je: 'Ako se odjednom nešto desi...svašta se može dogoditi. Molim te, čuvaj mi leđa", pojasnio je Lukašenko detalje razgovora sa Putinom.

Na kraju, govoreći o Putinu, Lukašenko je rekao kako on uvijek kalkuliše.

"Ono kroz šta prolazi u vezi sa Ukrajinom nije laka situacija. Kao osoba koja je iskusna, analizira i pokušava da gleda unaprijed, on kalkuliše. Imao je takav život. On je vojni čovjek. Imao je život i posao gdje je trebalo mnogo unaprijed da kalkuliše. Vladimir Putin je veoma oprezna osoba i nikada neće učiniti nešto iz vedra neba", zaključio je Lukašenko.