Macron osudio jednostrano zatvaranje granica

makron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u ponedjeljak jednostrano zatvaranje granica o čemu su odluku donijele neke članice EU-a u pokušaju da obuzdaju širenje koronavirusa.

 

Macron je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kao i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Komisije Ursulom von der Leyen. 

Osudio je "jednostrane mjere na granicama koje su donijele neke zemlje članice EU-a", objavila je Elizejska palača.

Do razgovora s Merkel došlo je nakon što je Njemačka odlučila privremeno uvesti kontrole na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom, u pokušaju da spriječi širenje koronavirusa.

Von der Leyen je također kazala da zatvaranje granica "nije najbolji način" da se spriječi širenje virusa te istaknula da bi sve mjere vezane uz granice trebale biti koordinirane kako bi se spriječilo da one dodatno pogoršaju krizu.

Ured francuskog predsjednika priopćio je da će tijekom "sljedećih nekoliko sati" biti finalizirane i objavljene mjere koje se tiču vanjskih granica Europske unije u cilju borbe protiv koronavirusa.

Macron je pozvao da se "intenzivira europska koordinacija i brzo djeluje učinkovitim mjerama".

Charles Michel je za utorak u 17,00 sazvao izvanredni sastanak čelnika EU-a, koji će se odvijati videokonferencijom, kao i prošlog tjedna.

Prešavši brojku od 2.000 umrlih, Europa je postala žarište pandemije koronavirusa.

Više zemalja donijelo je zadnjih dana odluke vezano uz granice, a osam članica Europske unije zatvorilo je granice.

Granice za sve strane državljane zatvorile su Mađarska, Češka, Cipar, Danska, Litva, Latvija, Poljska i Slovačka.