Makron: Napad na afroamerikanca je sramotan za Francusku

macron
Francuski tužioci istražuju nasilno hapšenje muzičkog producenta Majkla Zaklera

 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je u saopćenju na svojoj Facebook stranici da su fotografije napada policije na muškarca afričkog porijekla “sramotne” za Francusku.

Nakon što su objavljeni CCTV snimci, francuski tužioci istražuju nasilno hapšenje muzičkog producenta Majkla Zaklera (Michael Zecler) koji je rekao da ga je policija zlostavljala na rasnoj osnovi. Četiri policajca se nalaze na ispitivanju. Navodni napad na Zeklera koji se odigrao unutar ulaza u zgradu snimljen ne CCTV kamerama, ali i mobilnim telefonom.

Ovaj muzički producent rekao je novinarima da ga je policija napala na ulazu u njegov studio. Kako je rekao, hodao je ulicom bez maske, što je protiv mjera uvedenih zbog korona virusa. Nakon što je vidio auto, ušao je u studio kako bi izbjegao novčanu kaznu. Kako navodi, piše Reuters, policija ga je pratila unutra i počela ga napadati i rasno zlostavljati.

Makron je rekao da je od vlade zatražio da iznese prijedlog za vraćanje povjerenja javnosti u policiju kao i borbu protiv svih oblika diskriminacije.