Marine Le Pen i Emmanuel Macron potpuno izjednačeni, ankete kažu da desničarka nema šanse u drugom krugu

Home

Marine Le Pen i Emmanuel Macron potpuno izjednačeni, ankete kažu da desničarka nema šanse u drugom krugu


Odlazeći predsjednik Francuske Francois Hollande čestitao je kandidatu centra Emanuelu Macronu ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će mu protivnica biti kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen, saopćila je Jelisejska palata.

Socijalistički predsjednik bi trebalo do drugog kruga 7. maja da se jasno izjasni za koga će glasati, rekli su izbori bliski Hollandeovom kabinetu.

Premijer Francuske Bernar Kaznev već je pozvao Francuze da u drugom krugu ne glasaju za Marine Le Pen. Podršku Makronu izrazio je i poraženi kandidat desnice Fransoa Fijon.

Kandidat vladajuće levice Benoa Amon priznao je poraz odmah poslije objavljivanja prvih procjena izlaznih anketa.

On je na petom mjestu, daleko iza Macrona, Le Penove i Fijona sa oko 6,1 do sedam posto glasova.

Sve relevantne ankete prije izbora govorile su kako, ako u drugi krug uđu Marine Le Pen i Emmanuel Macron, kandidatkinja krajnje desnice nema nikakve šanse.

Isto je potvrdila i najnovija anketa Sopre/Sterie napravljena na uzorku od 2.024 birača, koja predviđa da će Macron u drugom krugu dobiti 62 posto glasova naspram 38 posto glasova koliko bi trebala dobiti Le Pen.

U drugi krug izbora, koji će se održati 7. maja, tako idu krajnja desničarka i čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen i 39-godišnji kandidat centra, bivši ministar privrede u administraciji Francoisa Hollandea.

Ako Macron postane predsjednikom u drugom krugu izbora, bit će to najmlađi šef francuske države od Napoleona Bonapartea, koji je na vlast 1848. došao s 40 godina.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 24/04/2017 - 07:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top